Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Fresky Mikoláše Alše vyniknou v plném lesku


Datum:

Farníci v Mikulči na Svitavsku se po opravě dočkají opětovného otevření farního kostela sv. Jiří. V plné kráse se zaskví i fresky světců od Mikoláše Alše.

Galerie: Fresky Mikoláše Alše vyniknou v plném lesku

Unikátní a ojedinělá. Taková je výzdoba farního kostela sv. Jiří, který má za sebou rozsáhlou rekonstrukci. Vyžádala si pět miliónů korun, které z větší části zaplatila Evropská unie. Oprava se týkala jak fasády a střechy kostela, tak zejména vniřních prostor. Dočkaly se i tři nástěnné výjevy s postavami světců, které v roce 1900 navrhl malíř Mikoláš Aleš.

Aleš se k práci pro tehdy malou, ryze německou obec dostal díky svým přátelům, kteří kostel opravovali. "Jak známo, Aleš byl neustále bez finančních prostředků. Práci pro mikulečský kostel proto přijal kvůli penězům. V Litomyšli se znal s Aloisem Jiráskem, u kterého bydlel. Pro náš kostel nakonec vyhotovil kartonové šablony, podle kterých malíři Karel Rašek, Karel Záhorský a Vajt Bartoněk fresky namalovali. Aleš je pak už jen signoval," říká Marie Ginzlová, pravidelná návštěvnice kostela.

Trojice světců

Nástěnné malby v presbytáři představují patrona kostela sv. Jiří na koni, kterak vítězí nad drakem. Nad vstup do sakristie Aleš umístil největší malbu, a sice vyobrazení kázajícího sv. Vojtěcha. Třetím je vyobrazení sv. Václava v plné zbroji nad bočním chodem do chrámu.

Nástěnné malby Mikoláše Alše ale nebyly jedinými uměleckými předměty, které restaurátoři opravili. "Renovací prošla i všechna vitrážová okna a obrazy křížové cesty. Právě na nich německé nápisy připomínají, že Mikuleč byla před odsunem po druhé světové válce německou obcí," pokračuje Marie Ginzlová.

Den před svátkem patrona české země sv. Václava, tedy v sobotu 27. září, se v Mikulči uskuteční slavnost "znovuotevření" kostela. Začne v 10.30 hodin bohoslužbou, kterou bude celebrovat generální vikář Královéhradecké diecéze Josef Socha. (peš)

Fotogalerie