Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Národní rada Papežských misijních děl se sešla ve Špindlerově Mlýně


Datum:

Špindlerův Mlýn hostil Národní radu Papežských misijních děl. Zabývala se projekty podporující misie ve světě.

Národní rada Papežských misijních děl se sešla ve Špindlerově Mlýně

 

V sídle Národní kanceláře Papežských misijních děl (PMD) ve Špindlerově Mlýně se ve dnech 22. až 24. září konalo pravidelné pracovní jednání Národní rady Papežských misijních děl. Národní ředitel spolu s diecézními řediteli PMD českých a moravských diecézí hodnotili misijní činnost v jim svěřených oblastech za uplynulý půlrok. Národní rada se také zabývala projekty, které podporují misie ve světě. Tato finanční pomoc je rozdělena na tři oblasti – péče o děti, bohoslovce a světové misie.

Podporujeme desetitisíce dětí

V rámci Papežského misijního díla dětí PMD podporuje 80 projektů určených na pomoc 63 604 chudým dětem z 23 diecézí v 9 zemích. Jedná se o Ugandu (32 371 dětí), Zambii (7 001 dětí), Keňu (1 729 dětí), Guyanu (112 dětí), Jamajku (325 dětí), Bangladéš (12 165 dětí), Srí Lanku (4 011 dětí), Filipíny (4 320 dětí) a Papui-Novou Guineu (1 570 dětí). „Prostředky určené například na Filipíny zajišťují vzdělávání dětí z chudých rodin a úhradu školních pomůcek, uniforem a stravy. V Keni přispějeme na provozní náklady rehabilitačního centra, jehož posláním je zajistit zázemí a následnou péči zneužívaným dětem. Sirotčinec Dona Boska v Guyaně poskytuje domov padesáti chlapcům a tímto se jim dostává jídlo, oblečení, vzdělání a lékařská péče,“ říká národní ředitel PMD Jiří Šlégr.

Přispíváme seminaristům

Misie nejsou možné bez kněží. Proto finanční dary PMD z České republiky putují také přibližně ke třem stovkám seminaristů do tří velkých seminářů v africké Ugandě, Keni a Zambii. V této souvislosti se dobře rozvíjí dárcovský program na podporu konkrétních bohoslovců v misiích modlitbou a finančním darem. Dárci mohou být jednotlivci, rodiny, společenství i farnosti. Roční částka na seminaristu je 15 000 Kč.

Světovou misijní činnost církve zajišťují projekty Díla šíření víry (ŠV), které jsou podporovány ze sbírek na Misijní neděli a z jiných darů dárců. „V rámci Díla ŠV pomáháme letos stavět či opravovat celkem osmadvacet kostelů, klášterů, biskupství, far, misijních domů a víceúčelových center. Kromě toho financujeme vrtání studní a nákup audiovizuální techniky, přispíváme na zajištění chodu diecézí a formaci katechistů. Tato naše pomoc zahrnuje čtyřicet devět projektů a míří do osmi diecézí v Ugandě, Zambii, Bangladéši a na Srí Lance,“ pokračuje ve výčtu pomoci Šlégr.

Výuka náboženství nově

Novou koncepci výuky náboženství a katecheze s dětmi ve farnosti a zamýšlené zapojení misijní výchovy Katechetické sekce ČBK v rámci této koncepce nastínila vedoucí Katechetického a pedagogického centra v Hradci Králové Marie Zimmermannová.

Novinkou je misijní kino

Představeny byly také novější materiály, mezi které patří např. DVD s filmovými dokumenty Ugandské Velikonoce a Oázy Perlového Ostrova, CD Zambijské chvály s písněmi domorodých bohoslovců, kniha Misijní povolání a odpovědnost v díle Jana Pavla II., časopis Duha na téma Keňa a Misijní zpravodaj č.16. Účastníci shlédli dokument Lily - filmový příběh obrácení keňské katechumenky natočený během misijní a dokumentační výpravy do Keni o Velikonocích 2014, který má v duchu poslání Papežských misijních děl evangelizační i pastorační charakter.

Velký úspěch a praktické použití má web www.missio.cz, který v uplynulých měsících prošel důkladnou obnovou a jehož novinkou je misijní kino http://kino.misijnidila.cz/. (peš)