Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Kajnek odhalil pamětní desku P. Toufara


Datum:

Komunisty umučený číhošťský farář P. Josef Toufar má novou pamětní desku.

Biskup Kajnek odhalil pamětní desku P. Toufara

U budovy někdejší odborné hospodářské školy v Polné na Jihlavsku, kterou Toufar navštěvoval necelý rok, ji odhalil královéhradecký světící biskup Josef Kajnek. Autorem pamětní desky s trnovou korunou jako připomínkou Toufarovy mučednické smrti, je umělecký kovář Adam Dočekal. Její vytvoření iniciovala Marie Fišerová.

P. Josef Toufar se narodil v Arnolci nedaleko Polné a pocházel z rolnické rodiny. Proto také v pětadvaceti letech začal právě v Polné navštěvovat dvouletý zimní kurz. „Na začátku vepsal do třídní knihy, do kolonky budoucí povolání, rolník,“ řekl autor nedávno vydané knihy o Toufarovi Miloš Doležal.

Po necelém roce, po smrti otce, dozrálo v Josefu Toufarovi rozhodnutí stát se knězem. „Polná je pro Josefa Toufara životní křižovatkou, kdy se z tohoto sedláka, hospodáře dává jinou cestou a stává se z něj kněz,“ dodal Doležal.

Kněžskou dráhu zakončil P. Josef Toufar v Číhošti na Havlíčkobrodsku. V tamním kostele se během bohoslužby 11. prosince 1949 podle řady svědků několikrát pohnul kříž na oltáři. Přestože sám Toufar pohyb kříže neviděl, byl Státní bezpečností obviněn ze zinscenování „zázraku“ a krutě mučen. Zemřel 25. února 1950 a jeho tělo spočinulo ve společném hrobě v pražských Ďáblicích.

V dubnu 2013 dala Česká biskupská konference souhlas k Toufarově blahořečení. Slavnostního odhalení desky v Polné se zúčastnily stovky lidí. Nechyběl ani kardinál Dominik Duka. (peš)

Fotogalerie zde