Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hradozámecká noc nabídne bohatý program


Datum:

Vydejte se do zaniklého městečka Zahrádka na Ledečsku navštívit Hradozámeckou noc. Akce se uskuteční v sobotu 30. srpna.

Hradozámecká noc nabídne bohatý program

Dokončení přehrady Želivka v sedmdesátých letech zpečetilo osud starodávného městečka Zahrádka. Obyvatelé byli vystěhováni jinam, domy zbořeny. Jediné, co kromě vzpomínek a pár fotografií, po Zahrádce zůstalo, je kostel sv. Víta. Ten se nyní nachází v blízkosti hladiny nádrže. Mimochodem se jednalo o poslední působiště P. Josefa Toufara před odchodem do Číhoště. Již několik let kostelu věnuje pozornost Spolek Přátelé Zahrádky, který usiluje o jeho rekonstrukci. Několikrát do roka má veřejnost možnost objekt navštívit. Nejbližší bude tuto sobotu 30. srpna.   

Spolek připravil na celý sobotní večer bohatý kulturní program. V 18 a 19 hodin se budou moci návštěvníci zúčastnit kostýmovaných prohlídek. Od 18 hodin začne komponovaný tvořivý program pro děti každého věku, který vyvrcholí zhruba o půl deváté stezkou odvahy za Jezerní královnou.

Od 20 hodin vystoupí skupina Camerata. Po setmění budou promítány dokumenty o záchraně místního kostela sv. Víta. Večer zakončí ohňové překvapení.

Organizátoři zároveň slibují, že pokud nedojde ke zdržení restaurátorských prací, měla by letošní Hradozámecká noc být první příležitostí prohlédnout si nasvětlený a kompletně opravený presbytář kostela s vyčištěnými a zajištěnými nástěnnými malbami ze 14. století. (lb)

Pozvánku naleznete zde.