Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hradecké biskupství vyzvedne ostatky P. Toufara


Datum:

Během začínajícího procesu blahořečení umučeného kněze budou experti zkoumat jeho ostatky. Biskupství na tom spolupracuje s pražským magistrátem.

Hradecké biskupství vyzvedne ostatky P. Toufara

Hradecký biskup Jan Vokál zahájil jednání o exhumaci P. Josefa Toufara, kněze umučeného před 64 lety komunistickými vyšetřovateli proto, že se odmítl podílet na lživé proticírkevní kampani po takzvaném číhošťském zázraku. Toufar byl pohřben v hromadném hrobě v pražských Ďáblicích. Pražský magistrát, který je nájemcem hrobového místa, exhumaci podpoří, přispěje na ni částkou 300 tisíc korun.

Po prozkoumání ostatků, kterému bude přítomna biskupem jmenovaná komise, bude P. Toufar po šesti desetiletích pohřben se vší pietou. "Biskupství udělá všechno pro to, aby měl důstojný hrob," řekl biskup Jan Vokál. Jednou z variant je, že by to mohlo být v Číhošti, rozhodnutí však bude na pozůstalých.

Proces blahořečení zahájil biskup Jan Vokál loni na jaře, když tento záměr předložil České biskupské konferenci. Nyní se čeká, až její jednomyslný souhlas potvrdí Vatikán, pak proces bude oficiálně vyhlášen. Postulátorem kauzy biskup jmenoval doc. Tomáše Petráčka, hradeckého pedagoga a univerzitního kaplana.

P. Josef Toufar byl umučen ve valdické věznici, když se z něj vyšetřovatelé snažili násilím dostat lživé přiznání, že na pokyn Vatikánu zinscenoval tajemný pohyb oltářního kříže ve svém kostele v Číhošti na Havlíčkobrodsku. Kříž se tam před dvěma desítkami svědků rozpohyboval v adventu roku 1949, sám Toufar "číhošťský zázrak" ani neviděl, stál v tu chvíli na kazatelně zády k oltáři. Nastupující komunistická totalita však případ využila k zahájení velkých politických procesů s duchovními, jejichž cílem bylo rozložit církev v Československu. Toufarovo přiznání k tomu mělo dopomoci. Kněz lhát odmítl a brutální bití vyšetřovatelů nepřežil.

 

Pohřben byl v hromadném hrobě pod falešným jménem, aby režim zakryl stopy.