Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Teologii můžete studovat i v Hradci


Datum:

Až do konce března je možné podat přihlášku ke studiu bakalářského oboru Náboženská výchova na Pedagogické fakultě v Hradci Králové.

Teologii můžete studovat i v Hradci

Možnost získat teologické i pedagogicko-psychologické vzdělání se pro laiky otevírá prostřednictvím tříletého bakalářského studia oboru Náboženská výchova, který i v akademickém roce 2014/2015 (v rámci studijního programu Specializace v pedagogice) otevírá Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové.

Obor, který je uskutečňovaný formou kombinovaného (dálkového) studia, je realizován v součinnosti s Diecézním teologickým institutem Biskupství královéhradeckého a na výuce teologických předmětů se podílejí kněží královéhradecké diecéze. Po jeho absolvování je možnost využít navazujícího magisterského studia (zejména na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy).

Absolvování bakalářského studia zprostředkovává odbornou znalost základů katolické teologie pro pedagogické a katechetické působení. Výuka probíhá o sobotách cca desetkrát za semestr.

Přihlášku k bakalářskému studiu je třeba podat do konce března na adresu PdF UHK. Obecné informace k přijímacímu řízení jsou uvedeny na internetových stránkách zde

Přijímací zkoušky se budou konat v červnu 2014 (případně koncem května), mají formu pohovoru, který bude zaměřen na tyto oblasti:

a) motivace ke studiu, důvody výběru studijního programu;

b) předpoklady ke studiu, přehled v odborné teologické, pedagogické, psychologické a filosofické literatuře, znalost terminologie.

Výhodou je doporučení ke studiu od duchovního správce.

Zájemcům o prezenční studium s etickou, religionistickou, kulturně­‑antropologickou a pedagogicko-psychologickou náplní doporučujeme využít obor Transkulturní komunikace na stejné katedře.

Další informace: Jan Hojda, Th.D., Diecézní teologický institut; tel. 737 215 333; e-mail: hojda [at] bihk.cz.

Proč studovat Náboženskou výchovu? Odpovídají někteří vyučující z řad diecézních kněží a absolventů školy

Tomáš Petráček, vedoucí Katedry kulturních a náboženských studií PdF UHK

Studium oboru Náboženská výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Hradci Králové má pro uchazeče z naší diecéze všechny myslitelné výhody: studium probíhá jen o sobotách, nemusí si brát dovolenou, odehrává se přímo v Hradci Králové, student získá titul, který je státem uznávaný a umožňuje případným zájemcům pokračovat v navazujícím magisterském studiu na teologických fakultách v Praze či Olomouci, a zároveň je výuka garantována diecézí Hradec Králové, jejíž kněží na katedře kulturních a náboženských studií působí. Velký přínos vidím v tom, že výuka většiny teologických disciplin a oborů je svěřena šesti kněžím, kteří mají nejen výtečné teologické vzdělání a pedagogické schopnosti, ale rovněž vlastní bohaté pastorační zkušenosti. Je radost sledovat, jak se tříleté studium v každém novém ročníku stane pro studenty životním dobrodružstvím a možností potkat nové lidi. Zvláště v současnosti musí křesťané čelit mnoha otázkám ohledně své víry a příslušnosti k církvi, studium oboru Náboženská výchova dokáže studenty vést k hledání adekvátních odpovědí, nikoliv jen je vybavit argumenty pro obhájení své víry, ale vést k schopnosti přemýšlet a formulovat. Zároveň díky velikosti katedry nabízí katedra lidský a individuální přístup ke studentům, jak by to pro studium posvátné teologie mělo být samozřejmostí. Přijďte a vyzkoušejte to. Těšíme se na vás.

Jiří Heblt, vyučující na Katedře kulturních a náboženských studií PdF UHK

Učím v rámci oboru „Náboženská výchova“ od počátku. Za těch několik let jsem se zde setkal s řadou otevřených a inspirujících studentských osobností. Vzájemně jsme se obohatili. Zpětná vazba k našemu studijnímu programu bývá z jejich strany většinou velmi pozitivní. Otevřelo se jim poznání nových věcí a vytvořili pěkné studijní i lidské společenství. Studium tohoto oboru mohu doporučit všem, kdo chtějí dát hlubší základ své víře a službě v církvi, ale také všem hledajícím.

David Bouma, vyučující na Katedře kulturních a náboženských studií PdF UHK

Anglický spisovatel Chesterton na jednom místě píše: „Jen šťastný člověk se může věnovat neužitečným věcem.“ A takovou věcí je jistě i teologické studium o sobotách, ve dnech, kdy je přeci možné vykonávat a zařizovat tolik užitečných věcí – úklid domu, práci na zahradě, dohánění restů v zaměstnání atd. Studium teologie je namáhavé a zdánlivě k ničemu: nenabízí žádný měřitelný efekt, ani víkendovou pohodu, natož zábavu. Můžete však s týmem pedagogů Katedry kulturních a náboženských studií nastoupit na tříletou cestu systematického vzdělávání a přemýšlení a ujít s námi společně kus cesty za poznáním a hlubším pochopením křesťanské víry.

Zbyněk a Marika Pavienští, absolventi studia Náboženské výchovy, v současnosti fotograf a obrazový redaktor časopisu IN! a Tarsicius a produkční časopisu Tarsicius

Škola nám dala především velmi silnou motivaci, a to nejen k získávání znalostí, ale především k rozvíjení myšlení. Byli jsme motivování k četbě složitých textů a k jejich kritickému hodnocení. Tento stálý pozitivní tlak nás nutil překračovat a přehodnocovat navyklé vzorce myšlení, a to je největší přínos, co nám studium do praktického života dalo.

Pavel Kavalír, absolvent studia Náboženské výchovy, v současnosti úředník státní správy

Během tří nezapomenutelných let jsem se vedle vědomostí naučil řadu dovedností, dodnes využívaných v praktickém životě – cílevědomost, trpělivost, umění naslouchat i odvážněji diskutovat a logicky přemýšlet. Když jsem se po státnicích se skupinou spolužáků rozhodl pokračovat ve studiu na Katolické teologické fakultě v Praze, shodli jsme se, že studium na UHK bylo dobrou přípravou a věřím, že jsme tu svým hradeckým pedagogům ostudu nedělali. Práci v církevních službách jsem nakonec opustil, ale mohu říci, že studium mi usnadnilo získat i mou současnou práci ve státní správě.