Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Má dnes ještě smysl půst? A jak ho "přežít"? Odpoví biskupský vikář pro pastoraci


Datum:

P. Jan Linhart bude přímo na Popeleční středu s mladými lidmi v Hradci Králové diskutovat o významu postní doby.

Má dnes ještě smysl půst? A jak ho "přežít"? Odpoví biskupský vikář pro pastoraci

 

Biskupský vikář pro pastoraci P. Jan Linhart bude s mladými lidmi debatovat o tom, jaký má v dnešní době význam půst. Hodí se do ní vůbec? Týká se například ještě jídla? Přednáška, trochu provokativně nazvaná Půst DNES?!, začne v katakobách Nového Adalbertina na Popeleční středu 5. března zhruba v půl deváté večer (po studentské Mši svaté v přilehlém kostele Nanebevzetí Panny Marie, která začíná v 19:30 hodin). Sám P. Linhart přidává ještě jeden alternativní podtitul besedy: Jak přežít půst?

 

„Žijeme v době, kdy jsme zahlceni zbožím, hlukem, světlem, informacemi, prací, kontakty s jinými lidmi. Nazval bych to informační průtrží mračen. Potřebujeme získat určitý odstup a zvolnit to šílené tempo. Není náhodou, že lidé chodí na týden do tmy a ticha, jezdí na duchovní pobyty do klášterů, aby si odpočinuli,“ hodnotí dnešní situaci P. Linhart, který je od loňského léta zároveň spirituálem diecézních kněží.

 

V postu vidí skvělou šanci se zastavit a rozličným způsobem - modlitbou, nebo třeba exerciciemi - se osvobodit od věcí, které člověka zotročují, lépe poznat sebe sama, očistit se a otevřít Bohu.

 

„Rád si hraji se slovíčky, a říkám, že půst souvisí se slovy jako opustit, pustit se, jít na pustinu, nebo někomu odpustit. Všechno to jsou výrazy, které naznačují, že půst je záležitost očisty, osvobození a citlivosti vůči Božímu působení,“ zamýšlí se nad významem postu v našem životě.
 

 


Hradecká diecéze vydala k postní době speciální brožuru se svědectvím kněží o jejich povolání na každý den. Můžete si ji objednat. Více o ní zde

 

(lb)