Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Poutníci v Číhošti uctili P. Toufara


Datum:

Číhošť na Havlíčkobrodsku v neděli 23. února hostila pouť k uctění památky tamního kněze a oběti komunismu Josefa Toufara. Přišly dvě stovky poutníků.

Poutníci v Číhošti uctili P. Toufara

Na velkém zájmu věřících se výrazně podepsalo téměř jarní počasí. Všichni se do sálu fary, kam byla kvůli rekonstrukci kostela Nanebevzetí Panny Marie mše svatá přesunuta, ani nevešli. Po bohoslužbě se konala organizovaná procházka po stopách Josefa Toufara v obci. Vedl ji Miloš Doležal, autor Toufarovy biografie Jako bychom dnes zemřít měli, a recitací částí knihy ji doprovodila herečka Jana Franková. Program doplnila beseda s převorem želivského kláštera Jindřichem Zdeňkem Charouzem.

Malá obec uprostřed Vysočiny vstoupila do historie tzv. číhošťským zázrakem. V adventu 1949 se v kostele při mši svaté několikrát pohnul kříž na hlavním oltáři. Rozruchu okolo události využili komunisté k zahájení první velké akce proti katolické církvi. P. Josef Toufar byl Státní bezpečností obviněn ze zinscenování falešného zázraku, který měl poštvat věřící proti vládnoucímu režimu. Zamýšlený propagandistický efekt případu však příliš nevyšel. P. Josef Toufar, který nevydržel nelidské vyšetřování, se chystaného „monstrprocesu“ nedožil. Po měsíci stráveném ve vězení dne 25. února 1950 umírá. V loňském roce podnikla královéhradecká diecéze první kroky k blahořečení mučedníka doby komunismu a zahájila beatifikační kauzu.

„Smyslem je přihlásit se k odkazu otce Toufara. Byl schopen spojovat lidi pro dobré dílo a jeho zásadovost může být vzorem i pro dnešní dobu,“ řekl jeden z organizátorů Jan Zasadil.

Obec žije v současné době opravami svého kostela. Organizačně je zajišťuje Nadační fond kostela Nanebevzetí Panny Marie, který k tomuto účelu zřídila. „Teď jsme zahájili práce na odvětrání interiéru. Zapojujeme co nejvíce dobrovolníků z okolí, kteří mají zájem podat pomocnou ruku a není jim osud památky lhostejný. Odvlhčení stavby by měla korunovat nová výmalba,“ uvedla jednatelka Věra Kovandová. V příštím roce chce fond požádat o dotaci na opravu střechu a venkovní fasádu, pokud se najde dostatek sponzorů, pustí se i do renovace oltářů.

Ve spolupráci s Milošem Doležalem by měla ve farní hospodářské budově vzniknout i stálá expozice o páteru Toufarovi.

(lb)