Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Tříkrálová sbírka v diecézi vynesla dvanáct milionů. Více než loni


Datum:

Letos v královéhradecké diecézi vyšlo do ulic přes tři tisíce skupinek tří králů. Výtěžek sbírky pomůže například handicapovaným dětem.

Tříkrálová sbírka v diecézi vynesla dvanáct milionů. Více než loni

 

Čtrnáctá Tříkrálová sbírka vynesla v královéhradecké diecézi rekordních 12,2 milionu korun, což je o téměř 1,4 milionu Kč více, než loni (čísla jsou k 27. lednu). V krajských městech i ve většině regionů byl výtěžek sbírky také rekordní, v Hradci Králové a okolí darovali lidé do kasiček přes 661 tisíc korun, v Pardubicích a okolí přes 844 risíc. Darované peníze budou pomáhat nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným.

 

„Děkujeme všem dárcům za štědrost a solidaritu s nemocnými a potřebnými, kterým naše Charity pomáhají. Díky také všem koledníkům a dobrovolníkům za pomoc při organizaci sbírky,“ uvedla její koordinátorka Markéta Hůlková z Diecézní charity Hradec Králové.

 

Charita v diecézi vyslala letos do ulic celkem 3 135 skupinek tří králů, o 425 více než loni. V tříkrálových kostýmech koledovali školáci a studenti, skauti, dobrovolníci a zaměstnanci Charit. Radostnou zvěst o narození Jezulátka a novoroční přání přinesli koledníci také pacientům nemocnic, obyvatelům domovů důchodců, nebo dětem v mateřských školách. V mnoha regionech se tříkrálové koledování stalo již tradicí.

 

Tříkrálovou sbírku doprovázely také akce pro veřejnost – živé betlémy, koncerty, průvody s koňmi a další. V Hradci Králové a okolí se ještě soutěží o nejkrásnější tříkrálový kostým, lidé mohou hlasovat na stránkách www.charitahk.cz. Hradeckým koledníkům požehnal biskup Jan Vokál 6. ledna při mši svaté v katedrále Sv. Ducha, pardubickým pomocný biskup Josef Kajnek 5. ledna na Perštýnském náměstí.

 

Výtěžek sbírky bude věnován na pomoc nemocným a potřebným především v regionech, kde se sbírka konala. Část výnosu sbírky půjde na humanitární pomoc do zahraničí.

 

Například na Královéhradecku a na Kutnohorsku lidé přispívali na podporu služby rané péče, která pomáhá rodinám s handicapovanými dětmi v raném věku, na Pardubicku na rekonstrukci centra odlehčovacích služeb, kde pečují o nemohoucí seniory, na Ústecko-orlicku na podporu služby „Šance pro rodinu“ a Občanské poradny, na Náchodsku na provoz a vybavení Domu na půli cesty pro mladé lidi v nepříznivé sociální situaci a Domova pro matky s dětmi – Sv. Anna, v Červeném Kostelci a okolí na materiální a zdravotnické vybavení pro Mobilní hospic Anežky České, na Poličsku z výtěžku sbírky podpoří Denní stacionář, který pomáhá lidem s mentálním postižením, a další služby.

 

Na Hradecku, Pardubicku, Ústecko-orlicku, Poličsku i v dalších regionech podpoří z darovaných peněz rozvoj domácí hospicové péče. Charity věnují část výtěžku také rozvojový projekt Adopce na dálku v Indii – vzdělávací centrum pro znevýhodněné děti z venkova v Karnatace, který realizuje Diecézní charita Hradec Králové.

 

Do sbírky je možné přispívat po celý rok dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA na číslo 87777 nebo bankovním převodem či poštovní poukázkou na konto: 66008822/0800 u ČS, VS: 777. Tradiční Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.