Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup požehnal tříkrálovým koledníkům


Datum:

Letošní Tříkrálová sbírka začala v Hradci Králové v pondělí 6. ledna mší svatou v katedrále. Potrvá celý týden.

Biskup požehnal tříkrálovým koledníkům

 

 

V tomto týdnu potkají lidé nejvíce tříkrálových koledníků, kteří budou prosit o dar na pomoc lidem v nouzi. Dobročinnou Tříkrálovou sbírku letos pořádá Charita Česká republika v celostátním měřítku již počtrnácté. Královéhradeckým koledníkům požehnal na cestu biskup Jan Vokál v pondělí 6. ledna v 8 hodin v katedrále Sv. Ducha.

 

V krajském městě a okolních obcích koleduje bezmála 200 skupinek tří králů, kteří budou prosit o dar na podporu Střediska rané péče Sluníčko, domácí hospicové péče a pečovatelské služby Oblastní charity Hradec Králové. Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem koledníka. V Hradci Králové a okolí sbírku doprovází Soutěž o nejkrásnější tříkrálový kostým.

 

V Pardubicích sbírka začala už v neděli 5. ledna odpoledne na Perštýnském náměstí. Koledníkům požehnal pomocný biskup Josef Kajnek za účasti primátorky Štěpánky Fraňkové a náměstka hejtmana Romana Línka.

 

V celé královéhradecké diecézi vyrazí do ulic měst a obcí přes 2 500 skupinek tří králů. V tříkrálových kostýmech koledují školáci a studenti, skauti a světlušky, dobrovolníci a zaměstnanci Charit. Tříkrálovou sbírku doprovází také řada akcí pro veřejnost.

 

Průvod koledníků městem povedou Tři králové na koních v Poličce (11. 1.). Představení živého betlému připomene příběh Vánoc v Humpolci (4. 1.), v Červeném Kostelci (5. 1.) a v Kutné Hoře (9. 1.). Tříkrálové a benefiční koncerty zazní 4. 1. v Přibyslavi, 5. 1. v Červeném Kostelci, v Náchodě, v Trutnově a v Ústí nad Orlicí, 12. 1. v Pardubicích, v Přelouči a v Humpolci. Komponovaný pořad Betlémská hvězda připravili v Jičíně (5. 1.). Hra Čtvrtý z Mudrců zakončí sbírku v Oudoleni na Havlíčkobrodsku (5. 1.). Podrobnosti najdete na http://hk.caritas.cz/trikralova-sbirka/doprovodne-akce/.

 

Výtěžek sbírky bude tradičně věnován na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí. Například na Královéhradecku a na Kutnohorsku budou koledníci prosit o dar na podporu služby rané péče, která pomáhá rodinám s handicapovanými dětmi v raném věku, na Pardubicku na rekonstrukci centra odlehčovacích služeb, kde pečují o nemohoucí seniory, na Ústecko-orlicku na podporu služby „Šance pro rodinu“ a Občanské poradny, na Náchodsku na provoz a vybavení Domu na půli cesty pro mladé lidi v nepříznivé sociální situaci a Domova pro matky s dětmi – Sv. Anna, v Červeném Kostelci a okolí na materiální a zdravotnické vybavení pro Mobilní hospic Anežky České, na Poličsku budou moci lidé podpořit Denní stacionář, který pomáhá lidem s mentálním postižením, a další služby.

 

Na Hradecku, Pardubicku, Ústecko-orlicku, Poličsku i v dalších regionech budou lidé přispívat na rozvoj domácí hospicové péče. Charity z části výtěžku podpoří také rozvojový projekt Adopce na dálku® v Indii – vzdělávací centrum pro znevýhodněné děti z venkova v Karnatace, který realizuje Diecézní charita Hradec Králové.

 

Díky štědrosti dárců a také díky pomoci koledníků a dobrovolníků vynesla Tříkrálová sbírka 2013 v královéhradecké diecézi rekordních více než 10,8 mil. Kč. Darované peníze pomáhají v 70 charitních zařízeních a projektech pro nemocné, handicapované, seniory, maminky s dětmi a lidi v tísni. Více také na www.hk.caritas.cz.

 

Do sbírky lze přispět také dárcovskou SMS ve tvaru: DMS KOLEDA na číslo 87777 nebo bankovním převodem či poštovní poukázkou na konto: 66008822/0800 u ČS, VS: 777. Lidé mohou pomoci i sledováním Tříkrálového koncertu v neděli 5. 1. od 18h na ČT 1, účinkují: V. Mišík, Chinaski, Mandrage, A. Veselovská, moderují: Martina Kociánová a Jan Čenský (změna programu vyhrazena). Tradiční Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.

 

Více o Tříkrálové sbírce v celé ČR na www.trikralovasbirka.cz, www.charita.cz a na facebooku www.facebook.com/trikralovasbirka.

 

Kontakt: Jana Karasová, Diecézní charita Hradec Králové, tel.: 495 063 135, 731 402 274, e-mail: jana.karasova [at] hk.caritas.cz