Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zapojte se do nadílky pro neratovský Domov


Datum:

Fén, podložky na cvičení, nebo kávu...takové dárky by pod stromečkem rádi našli obyvatelé Domova Neratov, chráněného bydlení pro lidi s mentálním postižením.

Zapojte se do nadílky pro neratovský Domov

A jeho pracovníci prosí každého, kdo může, aby jim pomohl připravit štědrou vánoční nadílku!

Domov má celkem 25 obyvatel. Někteří z nich stráví vánoční svátky u příbuzných, většina z nich ale nemá nikoho, ke komu by na Vánoce jela. Ti slaví svátky spolu s neratovskými rodinami, společná je večeře, zpívání koled i nadílka. Zajistit dárky pro 25 lidí ale není jednoduché. Obyvatelé Domova proto sepsali společná přání, co by pod stromečkem chtěli najít (společná, aby si nezáviděli, že někdo dostal dražší nebo lepší dárek, ale i proto, aby mohli věci využívat dohromady a mít z nich společný užitek). A pracovníci teď hledají dárce, kteří jim pomohou jejich přání vyplnit. Přispět může každý podle svých možností – ceny dárků začínají na několika korunách.

Zapojit se můžete buď tak, že vyberete a koupíte konkrétní dárek, který do Neratova dovezete nebo pošlete, anebo můžete zaslat libovolnou částku na účet 7979797979/2700 (var. symbol 24122013), a oni vybrané dárky koupí sami. Ze zaslaných peněz pořídí i malé osobní dárky pro jednotlivé obyvatele Domova (přejí si například povlečení s koňmi, puzzle nebo vodu po holení). Seznam přání najdete na www.neratov.cz nebo ho rádi zašlou mailem. Pokud se rozhodnete do akce zapojit, kontaktujte nejprve vedoucí Domova, paní Kláru Kadlecovou, na tel. 494 599 157 nebo mailu: klara [at] neratov.cz. Ta vám sdělí, které dárky jsou ještě volné.

Sdružení Neratov Vás také srdečně zve na Vánoční řemeslný jarmark. Ten se koná v sobotu 14. prosince v sídle jejich dílen Kopeček v Bartošovicích od 10 do 17 hodin. Otevřeny budou i nové prostory vybudované díky Adventním koncertům České televize, těšit se můžete na ukázky řemesel, výrobky chráněných dílen a vánoční občerstvení!

Sdružení Neratov se od začátku devadesátých let věnuje obnově zničeného poutního místa. To vzniklo v závěru 17. století. Mezi lety 1723–1733 zde byl vystavěn monumentální chrám Nanebevzetí Panny Marie a místo se stalo významným poutním centrem kraje. Život zde se změnil po 2. světové válce. Obyvatelé německé národnosti byli odsunuti a kostel postihla hned v prvních mírových dnech katastrofa – 10. května po zásahu střelou Rudé armády vyhořel. V sedmdesátých letech už byl na stavbu vypsán demoliční výměr, ale kvůli nedostatku finančních prostředků k demolici nedošlo a kostel vydržel do let svobody.

Sdružení vedenému Mons. Josefem Suchárem nejde pouze o obnovu historické památky, ale v rámci svého projektu oživení obce nabízí celou škálu sociálních služeb pro lidi s různou formou postižení.

(lb, podklady Sdružení Neratov)