Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Číhošti po šedesáti letech promluví P. Toufar


Datum:

V sobotu 7. prosince bude v číhošťském kostele uveden pořad o pohnutém životě P. Josefa Toufara. Zazní i jeho skutečné promluvy.

V Číhošti po šedesáti letech promluví P. Toufar

 

Adventní čas je v novodobé národní (a tedy nejen vysočinské) historii spojen s Číhoští. Přesněji s číhošťským kostelem a třetí nedělí adventní, kdy se 11. prosince 1949 při kázání kněze Josefa Toufara podivuhodně rozkýval oltářní křížek a zůstal stát zkroucen a nakloněn s mírným převisem. Tato zvláštní a tajemná událost se následně stala pro komunistický aparát podnětem k útoku proti katolické církvi. Josef Toufar byl bestiálně umučen, když se odmítl podvolit scénáři Státní bezpečnosti, a následovala vlna velkých politických vykonstruovaných monstrprocesů s církevními představiteli, přepadení klášterů, zatýkání a další perzekuce křesťanů.

 

Číhošť se tak stala jedním z nejviditelnějších symbolů zločinů 50. let 20. století a dodnes přitahuje živou pozornost. Význam místa a osobnosti kněze Josefa Toufara si dobře uvědomuje i Nadační fond kostela Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti, jejíž aktivity se soustřeďují na opravy číhošťského chrámu, jeho okolí a na důstojné připomenutí Toufarovy památky, spojené s vybudováním malé expozice přímo v místě jeho působení.

 

A právě na podporu této nadace a jejích aktivit proběhne v adventní sobotu 7. prosince 2013 od 17 hodin v číhošťském kostele benefiční komponovaný pořad „Jako bychom dnes zemřít měli“, pásmo o pohnutém životě P. Josefa Toufara, při kterém na autentických místech zazní poprvé po šedesáti čtyřech letech úryvky z Toufarových kázání, promluv, dopisů i vzpomínek na jeho číhošťské působení. V pásmu vystoupí Miloš Doležal, autor Toufarova podrobného knižního životopisu, herečka Jana Franková a hudebník Vladimír Herák (bicí, akordeon), jejichž čtení bude doprovázet promítání archivních fotografií. Silná paměť místa tak promluví skrze slovo, obraz i tóny.

 

(md)

 

pozvánka