Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Přes tisíc českých poutníků je ve Svaté zemi. Nejvíc v historii. Včetně biskupů z Hradce


Datum:

Začala zřejmě největší pouť Čechů do zahraničí v dějinách. Pouť vyvrcholila v neděli v Jeruzalémě.

Přes tisíc českých poutníků je ve Svaté zemi. Nejvíc v historii. Včetně biskupů z Hradce

 

Na tradici velkých poutí z počátku minulého století v těchto dnech navazují čeští věřící. Národní pouť do Svaté země je zároveň největší výpravou Čechů do Izraele a velmi pravděpodobně největší zámořskou poutí v dějinách. Z Prahy do Tel Avivu v tomto týdnu odletělo více než tisíc poutníků.

 

Největší, čtyřsetčlenná skupina se do Izraele vydala ve čtvrtek 7. listopadu. Doprovází ji i většina českých a moravských biskupů v čele s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou.

 

Za hradeckou diecézi se pouti účastní biskup Jan Vokál, pomocný biskup Josef Kajnek, generální vikář Josef Socha a také velká část poutníků. Přípravu celé pouti zastřešovalo poutní centrum hradeckého biskupství a právě hradecký biskup Jan Vokál národní pouť před rokem inicioval.

 

Poutníci se pohybovali po biblických místech v menších skupinách s několika různými cestovními kancelářemi. Třikrát se sešli ke společné bohoslužbě na místech spjatých s Kristovým veřejným působením.

 

První společná mše svatá byla v pátek 8. listopadu v poledne (v 11:00 českého času) na Hoře Blahoslavenství v Galileji nedaleko Nazareta, kde byl Ježíš doma. Pouť zahájil úvodním slovem kardinál Dominik Duka. Hlavním celebrantem mše svaté byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kazatelem ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz.

 

V sobotu 9. listopadu kardinál Dominik Duka celebroval polední mši svatou v Betlémě, v místě Kristova narození. Úvodní slovo pronesl královéhradecký biskup Jan Vokál, kázal plzeňský biskup František Radkovský. V závěru poutníky pozdravil českobudějovický biskup Jiří Paďour.

 

Pouť vyvrcholila v neděli 10. listopadu v poledne přímo v Jeruzalémě. Hlavním celebrantem a kazatelem byl kardinál Dominik Duka. Pouť závěrečným slovem uzavřel olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

 

Národní poutí česká církev uzavírá Rok víry, který na letošek vyhlásil na konci svého pontifikátu Svatý otec Benedikt XVI.

 

Všechny polední bohoslužby živě přenášela TV Noe zde

 

Více informací o pouti včetně poutní brožury najdete zde

 

(ps)