Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Proseč oslavila sto let od vysvěcení kostela. Biskup Jan Vokál udílel svátost biřmování


Datum:

Farníci z Proseče si připomněli významné výročí od vysvěcení kostela sv. Mikuláše. Součástí oslav se také stalo udělení svátosti biřmování.

Proseč oslavila sto let od vysvěcení kostela. Biskup Jan Vokál udílel svátost biřmování

Prosečský kostel sv. Mikuláše byl radikálně přestavěn v letech 1912–1913. Po dokončení díla byl 27. června 1913 nový kostel úspěšně kolaudován a ve dnech 5. – 7. července 1913 posvěcen biskupem Josefem Doubravou. Biskup při té příležitosti udělil biřmování 250 dospělým a 200 mladým farníkům.

Prosečtí naplánovali hlavní oslavy k výročí stavby a posvěcení kostela na dny 24. – 26. května. V pátek zahájili oslavy Nocí kostelů s bohatým programem. V sobotu se uskutečnila přednáška Tomáše Holuba, generálního sekretáře České biskupské konference, a večer uzavřel koncert scholy Naživo s následnou adorací se svatodušní vigilií. V neděli navštívil farnost otec biskup Jan Vokál a odpoledne sloužil slavnostní bohoslužbu, při které udělil svátost biřmování 26 biřmovancům.

Počet biřmovanců sice nedosáhl takového počtu jako před sto lety, ale podle slov zdejšího duchovní správce P. Zdeňka Macha, je zřejmé, že touhou po daru Ducha Svatého a zapáleností pro Krista se mu vyrovná.

V těchto dnech probíhá v řadě farností královéhradecké diecéze udílení svátosti biřmování. Z těch nejbližších jmenujme v neděli 16. června Vilémov, v sobotu 22. června Přelouč, v neděli 23. června Polici nad Metují a konečně v neděli 30. června Ranou.

Fotogalerie zde.