Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Královéhradecké ohlédnutí za Nocí kostelů 2012


Datum:

Přinášíme krátké zhodnocení průběhu letošní Noci kostelů na území královéhradecké diecéze.

Královéhradecké ohlédnutí za Nocí kostelů 2012

 

Nakonec počet přihlášených kostelů dosáhl na úctyhodné číslo 204, z toho byla čtvrtina kostelů nekatolických. Tento velký zájem pořadatelů (farností, sborů) se setkal s odpovídajícím zájmem návštěvníků. Na základě předběžných (dosud neuzavřených) výsledků, které jsou zjišťovány prostřednictvím strukturovaných dotazníků, se Noci kostelů na území královéhradecké diecéze zúčastnilo asi 35.000 návštěvníků*. Zajímavým zjištěním je, že lidé, kteří nechodí v neděli do kostela, tvořili ve většině farností 70 - 80 (někde i více) % návštěvníků Noci kostelů.
 

V královéhradecké katedrále Svatého Ducha mezi ohlasy návštěvníků uvedli i několik zájemců o udělení svátosti křtu. V kostele Panny Marie v Hradci Králové si návštěvníci odnesli několik set pozvánek na podzimní kurzy Alfa (pozvánky byly nabízeny zájemcům osobně a jednotlivě). Ve farním kostele Jičíně lidé chtěli hlavně vidět prostory, které jsou za normálních okolností nepřístupné (sakristie, kněžiště, prostor za oltářem, kůr), a přesvědčit se i tímto způsobem, že křesťanství není mrtvé náboženství. Pořadatele v poutním chrámu na Chlumku v Luži na Chrudimsku mile překvapilo, že cca 120 lidí si přineslo buď svoji svíčku a nebo zapálili svíčku z kostela za někoho blízkého. Připojit se k Noci kostelů považují za čest některé menší obce - např. v Černčicích na Náchodsku, kde připravili mj. ochutnávku mešního vína, ukázku liturgických oděvů, promítání fotek z farních akcí a také vtipné divadlo.
 

Ve většině kostelů byli spokojeni organizátoři i návštěvníci a již se těší na příští ročník. Někteří pořadatelé považují Noc kostelů za povzbuzení pro jejich vlastní duchovní život (např. v husitském sboru v Broumově). K zájmu o Noc kostelů také nepochybně přispívá jak cílená mediální propagace, tak i zájem samotných médií (noviny, rozhlas), reportáže z příprav i živé vstupy do rozhlasu z různých kostelů. Mezi zaznamenanými problémy se vícekrát objevilo špatné počasí, krátká doba otevření kostela či potřeba větší předchozí propagace - to vše jsou podněty, které (s výjimkou počasí) pořadatelé vezmou v potaz pro příští ročník Noci kostelů.

 

* Toto číslo znamená takřka výhradně unikátní návštěvníky - nelze tedy zcela porovnávat s čísly z velkých měst (Praha, Brno, Olomouc, ...), kde jeden návštěvník během Noci kostelů navštíví více míst a je tedy vícekrát započítán do výsledku.