Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Klášter v Želivu připoměli opata Tajovského


Datum:

Želivští premonstráti připoměli odkaz svého opata Víta Bohumila Tajovského, který zemřel před 20 lety.

Klášter v Želivu připoměli opata Tajovského

V době komunistické diktatury byl vězněný a perzekvovaný. Ve výroční den jeho úmrtí 11. prosince byla odsloužena v klášterním kostele slavnostní mše. V sobotu na Tajovského zavzpomíná emeritní opat strahovského kláštera Michael Josef Pojezdný. ČTK to dnes řekl převor želivského kláštera Tadeáš Róbert Spišák.

"Opat Vít zemřel přesně 50 let po údajném číhošťském zázraku, na základě kterého zatkli Josefa Toufara v Číhošti, což je takové zajímavé memento," uvedl Spišák. V nedaleké Číhošti se 11. prosince 1949 podle některých věřících hýbal kříž na oltáři v kostele, Toufar zemřel na následky mučení ve vězení. S Tajovským se znali.

Vít Tajovský se narodil 3. března 1912 v obci Klanečná na Havlíčkobrodsku. Želivským opatem se stal v lednu 1948. O dva roky později byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen ke 20 letům vězení. V květnu 1960 byl na základě amnestie prezidenta republiky propuštěn se zákazem činnosti v duchovní službě. Až do odchodu do invalidního důchodu v roce 1971 pak pracoval jako lesní dělník, topič a podnikový archivář. Zemřel 11. prosince 1999 ve věku 87 let. (zdroj: ČTK)