Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ve Vatikánu oslaví Svátek sv. Václava


Datum:

V sobotu 28. září bude arciopat Břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek OSB hlavním celebrantem slavnostní mše svaté u oltáře Katedry v bazilice sv. Petra.

Ve Vatikánu oslaví Svátek sv. Václava

Tradice slavení svatováclavských mší ve Vatikánu spadá již do devadesátých let minulého století, ačkoliv  tehdy se spíše jednalo o bohoslužby soukromějšího charakteru organizované papežskou kolejí Nepomucenum a navazující na tradiční duchovní cvičení na začátku akademického roku. Těmto slavnostním mším po svém návratu do Říma nejčastěji předsedal nuncius Giovanni Coppa, později – od roku 2011 až do svého skonu – jim byl přítomen také kardinál Miloslav Vlk.

Zpočátku se bohoslužby se konaly u oltáře sv. Václava, před třemi lety, naposledy za přítomnosti kardinála Vlka a za účasti velké skupiny poutníků v rámci diecézní poutě ostravsko-opavské diecéze, kterou doprovázel biskup František Václav Lobkowicz, povolilo vedení baziliky přesunout slavnostní mši k oltáři Katedry. V uplynulých dvou letech byl hlavním celebrantem biskup královéhradecký Jan Vokál.

„Letos jsme dostali znovu svolení arcikněze baziliky sv. Petra kardinála Comastriho sloužit slavnostní svatováclavskou mši u oltáře Katedry, a to v sobotu dne 28. září od 15 hodin. Hlavním celebrantem bude arciopat Břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek OSB,“ zve na mši svatou Václav Kolaja, český velvyslanec při Svatém stolci. Kromě něj, českých krajanů a poutníků se mše zúčastní také představitel římské kurie a diplomatický sbor. Mši bude svými hlasy doprovázet pražský chlapecký sbor Pueri gauedentes.

„Byli bychom moc rádi, aby se tato informace dostala k našim věřícím krajanům, kteří budou tou dobou v Římě, resp. cestu do Věčného města v tomto termínu zvažují, příp. i cestovním kancelářím, které organizují poutní zájezdy do Říma. Byla by škoda, kdybychom se o tuto úžasnou možnost slavit slavnost hlavního patrona naší země přímo v centru církve,“ dodává Václav Kolaja. (zdroj: cirkev.cz)