Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ochrana nezletilých - spuštěna online pomoc


Datum:

Církev bude poskytovat online pomoc obětem pohlavního zneužití. Otevřeno kontaktní místo, internetová stránka www.ochrananezletilych.cz.

Ochrana nezletilých - spuštěna online pomoc

Česká biskupská konference společně s konferencemi vyšších řeholních představených otevřela kontaktní místo, jehož cílem je zprostředkovat péči a pomoc nezletilým a zranitelným osobám, které se staly obětí pohlavního zneužití duchovním či laikem v rámci církve. Kontaktní místo je zřízeno k 1. květnu 2019 a má speciální webové stránky.

Kontaktní místo zprostředkuje odbornou duchovní a sociální péči, včetně terapeutické a psychologické pomoci, a poskytne orientační právní rady  pro případné další kroky při řešení kauzy sexuálních zneužívání. Kontaktní místo disponuje sítí odborníků z řad psychoterapeutů, duchovních a právních poradců, a to po celém území České republiky.  

„Klientům kontaktního místa chceme nabídnout zprostředkování kvalifikované péče odborníků a samozřejmě zaručujeme zachování absolutní mlčenlivosti, anonymitu a ochranu osobních údajů. Klienti mohou oslovit pracovníky kontaktního místa telefonicky, e-mailem a také prostřednictvím webového formuláře, který je součástí nově zřízeného webu (www.ochrananezletilych.cz),“ říká pražský pomocný biskup Zdenek Wasserbauer, který byl delegován za ČBK koordinací zřízení tohoto místa. „Jedná se o pastorační aktivitu v rámci církve, která by měla nabídnout širokou škálu pomoci v těžkých situacích, ve kterých se oběti těchto zavrženíhodných činů mnohdy nacházejí,“ dodává biskup Wasserbauer.

Oběti pohlavního zneužívání si mohou zvolit, jaká forma komunikace jim lépe vyhovuje. Mohou vystupovat i zcela anonymně. Odborně vyškolení pracovníci kontaktního místa zmapují jejich potřeby a podle nich jim nabídnou další cestu. Kontaktní místo nezajišťuje zahájení církevního procesu ani policejního šetření, ale na žádost klientů je možné tyto kroky zprostředkovat. Služba je samozřejmě bezplatná.

Pohlavním zneužitím se rozumí sexuální jednání nebo získávání, držení, šíření pornografie zobrazující či jinak využívající osobu mladší osmnácti let věku (nezletilá osoba), nebo osobu, která se nacházela ve stavu nemoci, fyzického či psychického postižení nebo ve stavu zbavení osobní svobody, který fakticky nebo dočasně omezoval její chápání, rozhodování nebo schopnost bránit se útoku (zranitelná osoba), a jestliže se takového jednání dopustil klerik (svěcený duchovní), nebo jiná osoba (laik) a došlo k němu v souvislosti s činností církevní instituce.

Obětí se rozumí osoba, na které byl spáchán čin pohlavního zneužití (a to i v minulosti).

Směrnice zde.