Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Celostátní setkání PMDD - Horské klubání 2019


Datum:

Na Erlebachově boudě v Krkonoších proběhlo 12. - 14. 4. Celostátní setkání Papežského misijního díla dětí (PMDD) v ČR nazvané Horské klubání 2019.

Celostátní setkání PMDD - Horské klubání 2019

Určeno bylo pro vedoucí dětí z PMDD. Opět bohatý program pro téměř čtyři desítky vedoucích Misijních klubek z celých Čech a Moravy připravili národní ředitel PMD Leoš Halbrštát s diecézní ředitelkou PMD v Královéhradecké diecézi Bronislavou Halbrštátovou, která celé setkání moderovala a starala se o misijní výzdobu nejen kaple, kde probíhaly modlitby a mše svaté. Tu páteční sloužil P. Petr Stejskal z Rychnova nad Kněžnou, z jehož duchovního programu, probíhajícího od pátku do soboty, načerpali přítomní do finiše před začátkem Velikonoc sílu a odhodlání nebát se plně odevzdat Bohu a pravdivě přistupovat k odpuštění.

Po ubytování a vzájemném pátečním seznámení program pokračoval blokem duchovní formace, vedené P. Petrem Stejskalem zakončeným mší svatou za radostného doprovodu klavíru, flétny a kytary.

Na sobotní dopoledne připravil národní ředitel PMD Leoš Halbrštát prezentaci o Papežských misijních dílech, která zahrnovala podrobnosti o jednotlivých dílech, jejich zakladatelích, projektech, vysvětlil rozdílnost mezi organizacemi misijními a humanitárními a hovořil o významu Mimořádného misijního měsíce října 2019 vyhlášeného papežem Františkem. Následovala prezentace o Papežském misijním díle dětí Bronislavy Halbrštátové s praktickými ukázkami, jak děti z Misijních klubek zapojovat ve farnostech do liturgie během celého roku. Fotografie doprovázely jednotlivé tradiční misijní aktivity PMDD jako jsou např. Misijní jarmarky apod. nebo jak pracovat s misijními symboly při výzdobě liturgických prostor. Účastníci setkání se dozvěděli, kde hledat informace a náměty k práci s dětmi – na webu missio cz. a na facebooku PMD.

Sobotní odpoledne využili vedoucí Misijních klubek k odpočinku či výletu do hor.

Podvečerní program začal projekcí filmu PMD z prostředí dětí žijících na ulicích Manily Filipínské rugby – hra o život. O filmu hovořil jeho tvůrce kameraman Martin J. Rýznar, který se svou ženou Kateřinou pracuje na měsíčníku Papežských misijních děl Missio magazínu. Ten je vysílán na Televizi Noe každý měsíc v několika reprízách a přináší mnoho aktualit ze světa misií u nás a ze zahraničí.

Další část duchovní formace vedené P. Petrem Stejskalem na téma odpuštění pokračovala v hotelové kapli. Po ní následovala práce ve skupinkách, kde si vedoucí vyměnili zkušenosti s prací v Misijních klubkách ve svých farnostech.

Závěr sobotního dne patřil filmu Otevřená duše Mexika kameramana Jana Štindla, který vznikl z loňské misijní cesty do Mexika, kdy tým PMD mapoval práci českého misionáře mezi mayskými kmeny.

„Horské klubání bylo naplánováno tak, aby zde účastníci načerpaly jak teoretické vědomosti o PMD, prožili duchovní obnovu tak si odpočinuli a nečerpali energii. Myslím, že vše klaplo. A všichni odjížděli nadšení.“ říká Leoš Halbrštát

Setkání vedoucích končilo nedělní mši svatou, kterou sloužil P. Petr Fiala. Slavila se Květná neděle a zazněl trochu netradičně pašijový příběh o utrpění Krista, do kterého se zapojili všichni přítomní.

Nedělní mši svatou sloužil P. Petr Fiala vojenský kaplan Posádkového velitelství Praha, který zdůraznil důležitost svědectví života podle evangelia druhým a hovořil o bohatství Božího milosrdenství.

Velké poděkování za Horské klubání patří manželům Tomáškovým a jejich pracovníkům a všem, kteří jakýmkoliv způsobem letošní pobyt účastníků setkání PMDD podpořili.

Letošní celostátní setkání bylo velkým povzbuzením, duchovním občerstvením, poučením a inspirací pro všechny zúčastněné, kteří mohou načerpaný elán a informace předávat v další práci s malými misionáři!

Více informací:

Papežská misijní díla, 500 03 Hradec Králové, Na Kropáčce 30/1, tel. 604838882, pmd [at] missio.cz, www.missio.cz

https://www.facebook.com/PapezskaMisijniDila