Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Chrudimská farnost si zasadila les


Datum:

Kniha Muž, který sázel stromy - inspirace pro praxi.

Chrudimská farnost si zasadila les

Muž, který sázel stromy, inspiroval chrudimské farníky k tomu, aby se po vzoru příběhu ve stejnojmenné knize Jeana Giona pokusili osázet nevyužitý pozemek, který farnost získala. Do soboty 16.3. se jednalo o zdivočelý sad v lokalitě Tři Bubny, který by měl nyní postupně získat tvářnost hospodářského lesa. „Z podzimního sběru žaludů nám jich dost zbylo. A protože jsme díky pozemkovým úpravám získali parcelu, ač jako les nevypadající, coby lesní pozemek však vedenou, rozhodli jsme se z ní opravdu les udělat“, popsal zcela netradiční akci, jež přinese užitek příštím generacím, lesník Pavel Starý, který je zároveň i ředitelem Diecézních lesů Hrade Králové.

Aby se farníci dostatečně naladili k setí žaludů dubu letního, sešli se v pátek večer na faře k projekci filmu Muž, který sázel stromy, po němž si s Pavlem Starým o živém organismu zvaném les povídali. „Příběh muže, který sázel stromy, je úžasný. Hlavně v tom, že popisuje skutečné události, že nejde jen o nějakou básnickou licenci. Na příběhu je vidět, jak dlouhodobé a houževnaté úsilí jednoho osamoceného člověka může přinést ovoce. Na každém člověku tedy záleží! A je to ryze křesťanské pojetí“, řekl mimo jiné k filosofii knihy trvalý jáhen Pavel Starý.

Sobotní dopoledne bylo již ve znamení výsevu dubových semen. Všichni dobrovolníci s mošničkami a kapsami plnými žaludů se postavili do řady a jednotně postupujíc dávali zhruba po půl metru vždy několik dubových plodů do jedné jamky. Celkově jich bylo do země vloženo na dvacet tisíc. „A teď nezbývá než čekat, kolik jich během dvou let vzejde“, uzavřel celou akci Pavel Starý.