Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rekordní Tříkrálová sbírka


Datum:

Že pomáhání potřebným lidem další lidi spojuje, ukázala i devatenáctá celodiecézní Tříkrálová sbírka.

Rekordní Tříkrálová sbírka

Tisíce dobrých skutků s novým rokem přinesla i letošní charitní Tříkrálová sbírka, která v královéhradecké diecézi vynesla rekordních celkem 18,4 milionů korun. Charity z darovaných peněz podpoří především své služby na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionech, kde byly příspěvky vykoledovány. „Jsem rád, že pomoc nemocným a potřebným lidi spojuje. To ukázal i tento ročník dobročinné Tříkrálové sbírky. Děkujeme všem štědrým dárcům za laskavé přijetí našich koledníků a za projevenou důvěru. Díky také všem koledníkům a dobrovolníkům za pomoc,“ říká RNDr. Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové.

Navzdory deštivému počasí a sněžení mělo koledování většinou pozitivní ohlasy. „Sbírka má určitě smysl, protože pomáhá potřebným. Chodíme už od první třídy. Nejvíc se koledování líbí starším lidem a dětem," podělila se o své zkušenosti děvčata z hradeckého Biskupského gymnázia B. Balbína.

Koledování přináší taky nečekaná a nezapomenutelná setkání, jakým byl i zážitek paní Hanky z Pardubic, která v Neratově u Bohdanče mezi koledníky potkala dceru své kamarádky, s níž se dlouho neviděly a díky tomu obnovily kontakt: „Koledníci ve větru a zimě přednesli tak krásný čistý zpěv, až se dech tajil! Děkuji za úžasný zážitek, prosvítil mně celý den a hřeje mě dosud. Mají můj velký obdiv. Vážím si i vaší práce, vím, že je to náročné.“

Tento rok se do Tříkrálové sbírky zapojilo téměř patnáct tisíc dobrovolníků, bez jejichž pomoci by nebylo možné takovou charitativní akci uspořádat. Nejvíce pomáhali školáci, skauti, farníci, charitní zaměstnanci a dobrovolníci. Tři králové zazpívali koledu a rozdávali radost také pacientům v nemocnici, seniorům v domovech a dětem v mateřských školkách. V Hradci Králové jim na cestu požehnal biskup Jan Vokál, v Pardubicích pomocný biskup Josef Kajnek.

Každá koruna pomůže. Děkujeme!

Darované peníze pomohou nemocným a potřebným především v regionech, kde byly vykoledovány. Část výtěžku sbírky bude věnována na humanitární pomoc do zahraničí. Například na Hradecku z výnosu sbírky podpoří domácí hospicovou péči o nevyléčitelně nemocné, na Pardubicku služby pro rodiny s dětmi a pro pěstouny. Trutnovská Charita z vybraných peněz zakoupí dávkovače léků pro zdravotní službu a domácí hospicovou péči. Na Jičínsku z tříkrálových darů podpoří dobrovolnické programy na pomoc dětem, rodinám, seniorům a lidem s handicapem. V Dobrušce a okolí lidé přispívali na službu osobní asistence pro lidi se zdravotním postižením. Na Poličsku použijí vykoledované peníze na rekonstrukci domu pro sociálně terapeutické dílny na pomoc handicapovaným a pro sociální rehabilitaci.

Naše Charity věnují část výtěžku také na humanitární projekty v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové, konkrétně na kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v oblasti Bangalore, dále také na podporu nemajetných školáků a vysokoškolských studentů v oblasti Belgaum.

Koledování provázela i spousta akcí

Tříkrálovou sbírku doprovodily také různé akce. Poprvé prošel Poličkou průvod koledníků v čele s třemi králi na koních k živému betlému na náměstí. Také v Humpolci tradičně odstartoval sbírku živý betlém. Při požehnání v Pardubicích rozzářili tváře návštěvníků svým zpěvem Bonifantes s Adélou Krátkou a jízda králů na koních ze sdružení Apolenka. Benefiční koncerty podpořily sbírku na mnoha místech. Koledníci se zapojili i do celostátní fotosoutěže na facebooku. Jako výraz poděkování za pomoc při Tříkrálové sbírce připravily Charity pro své koledníky například promítání filmu ve Dvoře Králové n/L, v Dobrušce nebo Jilemnici, divadelní pohádku v Letohradě nebo tříkrálové plavání v Litomyšli.

Podrobné výsledky Tříkrálové sbírky 2019 v našich regionech a další informace najdete na www.hk.caritas.cz nebo na https://www.facebook.com/hk.caritas.cz.