Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan k setkání v Panamě


Datum:

Celosvětové setkání mládeže se Svatým otcem Františkem skončilo. Jeho poselství by však zapadnou nemělo...

Biskup Jan k setkání v Panamě

Jak proběhnuvší panamské setkání vidí královéhradecký biskup Jan Vokál, který byl jedním ze tří česko-slovenských biskupů?

"Mám radost, že téma SDM 2019 bylo ryze mariánské. Je důležité, aby se naši mladí utvrzovali ve víře pod vedením a ochrannou rukou Panny Marie, aby v životě neztroskotali.

Panovala atmosféra radosti, víry, sdílení a zakotvení v Kristově Církvi, právě skrze péči Svatého otce a skrze mariánskou úctu.

Hned na prvním setkání papež František pozdravil mladé slovy: "Přijel jsem za vámi do země plné "_color y calor". (Hříčka slov popisující pestrost barev kolem nás, vřelost srdcí všech přítomných)

Ve své katechezi jsem k našim mladým hovořil mimo jiné o krásném logu SDM, vytvořeném mladou panamskou studentkou architektury. Kromě úředního popisu pěti prvků (Panama spojující americké kontinenty, průplav spojující dva světové oceány, malý Kristův kříž v nejvýraznější barvě, poukazující na Marii, relativně velká postava Matky Boží, sklánějící se ke Kristu, její korunka na hlavě složená z bílých teček - mladých poutníků) jsem zdůraznil, že uvnitř loga vidím nerozlučné propojení kříže a Panny Marie, ona roste, vede k Ježíši všechny, kde se jí svěří do péče. Především ale celé logo vnímám jako srdce. Nejsvětější Srdce Ježíšovo, obětované na kříži, Neposkvrněné srdce Mariino, přitahující mládež k Bohu. Každý poutník zde může vidět i své vlastní srdce, které s Ježíšovým a Mariiným splývá. Mám radost, že mladí přijeli za mnohdy velkých obětí a že se navzájem ve společenství, i díky slovům biskupů Tomáše Galise, Pavla Posáda a papeže Františka, povzbudili ve víře. Nepochybuji o tom, že se pro ně setkání v Panamě stalo velkým duchovním přínosem."