Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan Vokál na setkání v Panamě


Datum:

Na celosvětovém setkání mládeže v Panamě se bude královéhradecký biskup věnovat mimo jiné i české a slovenské mládeži. Ještě před odletem se svěřil, co ho čeká.

Biskup Jan Vokál na setkání v Panamě

Jak bude vypadat Váš program  v Panamě?

Jsem jedním ze tří biskupů Čech a Slovenska, kteří jsou pověřeni katechezí mládeže v rodné řeči. Program těchto společných katechezí je naplánován od středy do pátku. Sobota a neděle pak bude věnována hlavně setkaní se Svatým otcem. Společně s biskupy Pavlem Posádem a Tomášem Galisem bydlíme ve farnosti Svatého Josefa v Městě Panama, kde je centrum a zázemí pro asi pět set našich mladých z obou zemí. Budeme doprovázet skupinu  mladých českých a slovenských účastníků. Kromě společné účasti na mezinárodním programu máme připravený i vlastní národní program, zejména každodenní slavení Mše svaté a dále katecheze na témata vycházející z hlavního tématu setkání. Střídavě bude jeden biskup předsedat bohoslužbě, druhý bude kazatel a třetí katecheta. 

Co od Panamy očekáváte jako biskup a pastýř mladých lidí?

Tato mezinárodní setkání mládeže mají velmi silnou podporu všech posledních tří papežů. Svatý Jan Pavel II. tuto tradici založil a on, jeho nástupce Benedikt XVI. i papež František se jich osobně účastnili a účastní. Za mladými mnohdy cestují až na druhý konec světa a zdůrazňují tím, jak moc jsou pro ně důležití. Je to tak mimo jiné proto, že mladí lidé jsou nejvnímavější k Božímu Slovu. Nechci tím říct, že by se věkem nutně musela tato vnímavost klesat, ale že s mládím je pojmově spojena za prvé nezkaženost jinými dlouhodobými vlivy a za druhé veliká otevřenost, dychtivost, zvědavost, touha po pravdě a opravdovosti. Vždycky se mi v té souvislosti vybaví podobenství o zrnu, které může dopadnout na různou půdu a podle toho také buď vzklíčí, nebo umře. Půda, ke které můžeme přirovnat mladé lidi, je vždycky čerstvá a úrodná. O to více je však ohrožena tím, že do ní budou zaseta škodlivá zrna a plevel. Proto se domnívám, že Církev musí mladým věřícím vždy věnovat zvláštní pozornost a zvýšenou energii. Tato mezinárodní setkání, na která cestuje i Svatý otec a stovky biskupů a kněží z celého světa, jsou toho výrazem.