Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež František zblízka. Reportáž z Panamy


Datum:

Aktuální zpravodajství z centra dění Celosvětového setkání mládeže přinášely dvě účastnice z východočeské Dobrušky.

Papež František zblízka. Reportáž z Panamy


Sobota 26.1.; neděle 27.1.
Sobota byla ve znamení putování. Ráno jsme slavili poslední českou mši svatou v plném složení. Poté jsme se vydali na místo, kde se konala závěrečná vigilie a v neděli pak mše svatá na Poli Svatého Jana Pavla II., takže trochu bokem z města. Vyrazili jsme po 8. hodině ráno a kolem půl 2 byli na místě. Ubytovali jsme se v sektoru, který byl opravdu velmi dobře umístěný, bylo hezky vidět na podium. Odpoledne jsme odpočívali a čekali na příjezd svatého otce. O půl 6 večer vše vypuklo. Nadšeně jsme vítali papeže 
Františka a společně s ním prožili adoraci, vyslechli si jeho slova a užívali si též ticha a chvíle s Bohem. Vše bylo prokládané zpěvem, tancem, svědectvím, program byl pestrý. Večer jsme se pomodlili růženec a šli spát. Ráno nás v 6 hodin probudil mikrofon a rozjelo se další tancování Poté ale následovala závěrečná mše svatá se svatým otcem. Vyvrcholilo tím celé setkání, kdy jsme se nakonci dozvěděli, že další setkání bude v Portugalsku!!


Pátek 25. ledna

Máme tu už skoro konec týdne, čas tu neskutečně letí a dnešním dnem jsme v podstatě zakončili program ve farnosti. Dopoledne jsme měli poslední československou katechezi, kde mluvil náš pan biskup Jan Vokál. Měl velmi hezkou promluvu o Panně Marii a jejím "ANO". Poslechli jsme si také svědectví dvou Terezek o svaté zpovědi a jejich zkušenostech. Celé dopoledne jsme tradičně zakončili mší svatou, která byla tentokrát trochu delší, jelikož se při ní také děkovalo všem, kteří se jakýmkoli způsobem podíleli na přípravě celého setkání, ať už z řad českých, tak i slovenských a samozřejmě i panamských. Po vyslechnutí důležitých informací se každý rozjel po svém, někdo na festival mládeže, někdo zase po jiných krásách města či jeho okolí. Večer byla možnost účastnit se křížové cesty, která byla dramaticky předvedena. Přítomen byl i otec František. Společně jsme si mohli připomenout Ježíšovo utrpení. Rozjímali a zamýšleli se nad tím, jak se my chováme v dnešním světě, které je také plné utrpení, jestli jsme jako Šimon z Kyrény a pomáháme Ježíšovi nést kříž, či jako Veronika, která mu též byla nablízku či jako Panna Maria. Zítra nás čeká vigilie a náročná cesta, tak se na to musíme vyspat.

Čtvrtek 24. ledna

Dnes jsme se probudili s vědomím, že opět budeme moci spatřit a slyšet našeho papeže Františka. Dopoledne tradičně katecheze, ale tentokrát vedená našimi slovenskými sousedy. Ti se postarali též o doprovod na mši svaté. Odpoledne si každý opět zařídil po svém, jako vždy. Naše skupina se vydala na kopec Sosa hill, kde jsme se krásně podívali na celé město. Kolem 16. hodiny se začínaly už nadšené davy přemísťovat na tradiční místo Santa Maria la Antigua Field, kde jsme se těšili, že si poslechneme katechezi od papeže Františka. Kromě dalších krásných myšlenek mě zaujalo, jak mluvil o jednotě, která nás spojuje navzdory různým kulturám, jazykům, jinému oblečení, jiné mentalitě, všichni máme společného Otce, kterému bychom měli říci své "ANO", jako to udělala Panna Maria. Po krásných slovech jsme nedočkavě čekali, až bude František projíždět mezi lidmi! Viděli jsme ho opravdu zblízka!  Den stál opět za to! 

Středa 23. ledna

Další krásný den je tady. Probudili jsme se do dalšího slunečného dne. A ráno, tedy spíš dopoledne, jsme začali v našem centru. Tentokrát nás ale navštívili i naši slovenští sousedé. Strávili jsme s nimi dopoledne, pan biskup Posád nám věnoval katechezi, také zaznělo svědectví Janči z Proglasu, jednou z věcí, se kterou se mám svěřila, byl její vztah s Bohem. Vzhledem k tomu, že neměla úplně dobrý vzor ve svém otci, Bůh je pro ni přímo tatínkem, byl to hezký příběh. Společně jsme ukončili program československou mší svatou, kde jsme přivítali dalšího českého biskupa, tentokrát přímo našeho, Mons. Jana Vokála a také jednoho slovenského. Odpoledne už bylo na každém, někdo šel do města, kde jsme se mohli účastnit různých koncertů v rámci Festivalu mládeže. A také už dnes přijel ten, na kterého všichni už čekáme! Papež František! Někdo měl tu možnost ho z dálky zahlédnout, jak jede ve svém papamobilu. Naše skupina se vydala do pátku v Gamboi, kde jsme strávili krásný den plný neuvěřitelných věcí, setkali jsme se s pastorem z USA, svezli se na korbě auta A zkrátka prožili další úžasný den!

Úterý 22. ledna

Potom, co jsme se malinko vzpamatovali z převozu do Panama City, seznámili se s novými rodinami, ráno nás čekal program v našem českém centru. Představily se jednotlivé české diecéze, jasně vítězí Brněnská, ale na paty ji šlape Olomoucká arcidiecéze, ale i Královéhradecká tu měla své zastoupení! Zpívali jsme, měli jsme adoraci a poté vyrazili do města, kde každý dělal, co uznal za vhodné. Na 17:00 jsme se přesouvali do nám přiděleného sektoru, kde jsme slavili společně zahajovací mši svatou. Lidí přibývá, zpocených triček též neubývá,nervy dostávají trochu zápřah,ale snad to zvládneme! Pořád je to velký dar, že tu můžeme všechny bolesti i radosti prožívat! Díky za to!

Pondělí 21. ledna

Pondělí, opustily jsme naši farnost Buena Vista, která nám všem přirostla velmi k srdci. Ukáplo i několik slziček. Postupně jsme autobusy dojely do Panama City, konkrétně do farnosti San José, která je ještě trochu mimo centrum města. Tam teď budeme trávit dopoledne s Čechy a odpoledne budeme vždy na nějakém programu ve městě. Oslavili jsme společně mši svatou, povečeřeli a večer byli rozděleni do nových rodin. Teď začne to "největší" setkání, těšíme se moc, co přijde dále! Myslíme na Vás!

Neděle 20. ledna

Dnešní den byl poslední, který jsme strávily ve farnosti Pražského Jezulátka, jelikož zítra ráno už se naše krosny, kufry i my samotní odebereme do Panama City, abychom zde prožily další týden, který vyvrcholí setkáním s papežem Františkem. Neděli jsme zahájily mší svatou plnou hezkých myšlenek, rytmu a uvědomění si, že i když si někteří nerozumíme kvůli jazykové bariéře, všechny nás spojuje společná víra a společný Bůh. A to je samo o sobě opravdu velké pouto. Po mši svaté následovala krátká vystoupení každého národu, který v této farnosti strávil předprogram. Někdo tančil, někdo zpíval, někdo obojí, Češi předvedli interaktivní rap a opět polku. Možná si ji Panamčané po tomto týdnu trochu osvojili. Odpoledne jsme každý strávil ve svých rodinách, kde jsme celý týden ubytovaní.

Sobota 19. ledna

Colón. Město velmi nebezpečné, s vysokou kriminalitou. Ani to nám nezabránilo, abychom zde strávily den. A o co vlastně šlo? Sešli se tu všechny národy, které jsou ubytováni v této diecézi. Z Evropy pouze Poláci, Rusové, Bělorusové, Češi a Němci. Ze "světa" USA, Kanada, Kuba, Kolumbie, Angola, Filipíny, Salvador, Honduras, Chile, Argentina, Jamajka, Portoriko, Dominikánská republika, Mexiko, Brazílie, Ekvádor, Zimbabwe, Mosambik, Nikaragua, Jižní Korea, Kostarika, Vatikán, Venezuela, Peru, Jihoafrická republika. Bylo nás tu dost, zároveň oproti tomu, co ještě přijde, malinko.  Začali jsme společnou mší svatou a pak pokračoval klasický program, písně, tance, prezentace národů, Češi opět předvedli výstavní polku. Nebe bylo díky Bohu plné mraků, takže slunce se mohlo schovávat, což nám přišlo velmi vhod, jelikož jsme celý den strávili na louce bez jakéhokoliv stínu.  Další den za námi, zítra se budeme už pomalu loučit, letí to,letí.. 

Čtvrtek 17. ledna

Dneska se sportovalo, koupalo, procházelo, zkrátka takový pohoda den. Začalo se poměrně pozdě, až kolem poledne. Každý si mohl vybrat, co chce dělat. Někdo jel k vodopádům na procházku, někdo se jel koupat do řeky, někdo hrál fotbal či basketbal. Zkrátka myslím, že si každý mohl přijít na své. Večer nás čeká mše svatá, dneska španělská. Den byl opět teplý, s pár přeháňkami. Objevily jsme zas další kousek přírody a poznaly kousek z místní kultury. 

Středa 16. ledna

Ve středu jsme se účastnily misií na Sardinilli, což obnášelo navštívení nemocných lidí a čas strávený s nimi. Bylo to opravdu velmi obohacující. Chodilo se v malých skupinkách, vždy Češi a místní obyvatelé. Myslím, že všichni měli ze setkání radost. Odpoledne proběhla katecheze a následná mše sloužená argentinským knězem. Večer byl takový volnější, kdo chtěl, mohl se podívat do Panama City ještě předtím, než se zaplní všemi poutníky.

Úterý 15. ledna

Dnešní den byl ve znamení křížové cesty. Ráno jsme se všichni vydali na poutní místo Santa Maria del Cerro. Cestou jsme střídali české, ekvádorské, panamské písně. Každé zastavení připravila jedna komunita, bylo to opravdu moc hezké. Duchovně to bylo trochu těžší prožít, přece jen tolik lidí, ve vedru, hůř se vše vnímá. Odpoledne jsme se vrátili, snědli oběd a čekala nás mše, kterou celebroval českobudějovický biskupem Mons. Posád. Poté bylo volno a o půl sedmé večer jsme se sešli v kostele a pořádně to rozjeli! Opět se ukázal temperament místních, ale myslím, že i my Češi už nemáme problém se zapojit! 

Pondělí 14. ledna

Dnešní den byl opět plný poznávání se navzájem, národních tanců, Češi nezapomněli předvést polku  a také jsme se dozvěděli něco o historii farnosti Pražského jezulátka. Den jsme zakončili českou mší svatou v místním kostele.  Jsme opět plni dojmů a neustále přibývají nové a nové! Díky za to!

Neděle 13. ledna

V pořádku jsme doletěly do Panamy a dojely do Buena Visty, kde nás místní obyvatelé opravdu velmi srdečně a otevřeně přivítali. Rozdělily jsme se do rodin a jely se ubytovat. V pondělí nás čekal program v kostele s dalšími Čechy, zpívaly jsme s místními písničky, tančily k nim různé tance a začaly poznávat místní kulturu, která je, opravdu jiná.

Měly jsme možnost slavit českou mši s hudebním doprovodem od místních a řekneme vám, to je něco jiného, nebojí se to pořádně rozjet! Postupně ještě přilétají další Češi, nejsme stále všichni. Také se k nám přidala skupina z Ekvádoru, Salvadoru a Brazílie, která je ve stejné farnosti. Je to tu skvělé! Ani to, že jsme neustále zpocení, nám nebrání v tom si program užívat! Uvidíme, co přinese další den .