Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupská knihovna - přednáškový cyklus


Datum:

Biskupská knihovna v Hradci Králové, spolu s Českou křesťanskou akademií, připravila zajímavou přednáškovou řadu.

Biskupská knihovna - přednáškový cyklus

Čechoital Jan Jakub Komárek – první nakladatel spisů Ignáce z Loyoly i slavných barokních skladatelů

11. 1. 2019 18:00

Biskupství Hradec Králové, Nové Adalbertinum, Sál Balbínka

S předním českým historikem hudby a hudebním producentem (zakladatelem festivalu Theatrum Kuks) a zároveň výkonným hudebníkem, Prof. PhDr. Stanislavem Bohadlem v jeho novém cyklu Quattro Boemi (Čtyři Češi) namísto Quattro formaggi (Čtyř sýrů) mluvíme o čtyřech našich krajových rodácích, kteří se v době pozdního baroka a klasicismu prosadili ve světě – a zároveň posloucháme úryvky z děl, které vytvořili. Prvním z nich je donedávna v Čechách zapomenutý královéhradecký rodák Jan Jakub Komárek čili Giovanni Giacomo Komarek Boemo (1648 – 1706), zakladatel slavného italského tiskařského rodu a nakladatel nejen prvních spisů Ignáce z Loyoly, ale také prvních partitur slavných barokních skladatelů Arcangela Corelliho a Domenica Scarlattiho.

 Bohuslav Matěj Černohorský – otec františkán i otec světové barokní hudby

15. 2. 2019 18:00

Biskupství Hradec Králové, Nové Adalbertinum, Sál Balbínka.

S předním českým historikem hudby a hudebním producentem (zakladatelem festivalu Theatrum Kuks) a zároveň výkonným hudebníkem, Prof. PhDr. Stanislavem Bohadlem v jeho novém cyklu Quattro Boemi (Čtyři Češi) namísto Quattro formaggi (Čtyř sýrů) mluvíme o čtyřech našich krajových rodácích, kteří se v době pozdního baroka a klasicismu prosadili ve světě – a zároveň posloucháme úryvky z děl, které vytvořili. Jako druhý je námětem hovoru nymburský rodák, františkánský mnich P. Bohuslav Matěj Černohorský (1684 – 1742), varhaník basiliky svatého Františka v Assissi a jeden z otců zakladatelů-skladatelů české i světové barokní hudby.

František Antonín Špork – ten, který do východních Čech přivedl Vivaldiho

22. 3. 2019 18:00

Biskupství Hradec Králové, Nové Adalbertinum, Sál Balbínka.

S předním českým historikem hudby a hudebním producentem (zakladatelem festivalu Theatrum Kuks) a zároveň výkonným hudebníkem, Prof. PhDr. Stanislavem Bohadlem v jeho novém cyklu Quattro Boemi (Čtyři Češi) namísto Quattro formaggi (Čtyř sýrů) mluvíme o čtyřech našich krajových rodácích, kteří povznesli náš kraj na světovou úroveň – a zároveň posloucháme úryvky z děl, které vytvořili. Tím třetím je rodák z Lysé nad Labem, hrabě František Antonín Špork (1662 – 1738), který kromě slavných umělců jako byli sochař Matyáš Bernard Braun a rytec Michael Rentz (v jehož domě v Kuksu profesor Bohadlo v Kuksu žije) přivedl do Čech a na Kuks také slavného tvůrce Čtvera ročních dob, skladatele Antonia Vivaldiho.

 Josef Mysliveček – ten, kterého Mozartové považovali za svého učitele

12. 4. 2019 18:00

Biskupství Hradec Králové, Nové Adalbertinum, Sál Balbínka.

S předním českým historikem hudby a hudebním producentem (zakladatelem festivalu Theatrum Kuks) a zároveň výkonným hudebníkem, Prof. PhDr. Stanislavem Bohadlem v jeho novém cyklu Quattro Boemi (Čtyři Češi) namísto Quattro formaggi (Čtyř sýrů) mluvíme o čtyřech našich krajových rodácích, kteří povznesli náš kraj na světovou úroveň – a zároveň posloucháme úryvky z děl, které vytvořili. Posledním z řady je houslista a skladatel P. Josef Mysliveček (1737 – 1781), jemuž se v Itálii přezdívalo Il Divino Boemo (Božský Čech) a jehož za svého stěžejního učitele pokládali i skladatel Leopold Mozart a jeho světoznámý syn Wolfgang Amadeus.