Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Červená středa v Jaroměři


Datum:

Ve středu 28. listopadu 2018 se v 17 hod. v kostele sv. Mikuláše v Jaroměři uskutečnila v rámci „Červené středy“ slavnostní bohoslužba.

Červená středa v Jaroměři

Mše svatá byla sloužená při rozsvíceném červeném světlu – symbolem krve a mučednictví - u bočního oltáře, na kterém je umístěný obraz a uložené svaté relikvie blahoslavených polských františkánských mučedníků z Peru. Tento obraz mučedníků - otce Michała Tomaszka a otce Zbigniewa Strzałkowskiego – byl posvěcen společně s jejich relikviemi Mons. Janem Vokálem, biskupem královéhradeckým v neděli „Dobrého Pastýře“ 22. dubna 2018.

Tito blahoslavení mučedníci z Peru byli papežem Františkem během blahořečení 5. prosince 2015 slavnostně prohlášeni zvláštními patrony míru a ochránci před šířícím se terorismem. Byli zabiti příslušníky teroristické organizace „Světlá stezka“ 9. srpna 1991.

Ježíš Kristus, „Dobrý pastýř“, který „dal za ovce svůj život“ řekl, že „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo položí život za své přátele“. Umučení pro víru bratři Zbigniew a Michał byli dobrými pastýři, naplněni Boží láskou, kteří stáli nablízku svým bližním. Dosvědčovali Evangelium až k smrti. Prokázali tuto největší míru lásky a osvědčili ji v zemi, kam vlastně přišli na misie. Jejich apoštolát a přijetí mučednictví byly lekcemi lásky. Láska vítězí nad nepřátelstvím a nad touhou po pomstě. Láska je pravou světlou stezkou, která přináší život a ne smrt, přináší pokoj  a ne válku, tvoří bratrství a ne rozbroje.

Tak tedy, na přímluvu těchto blahoslavených mučedníků, se jaroměřská farnost připojila k akci „Červená středa“. Všichni zúčastnění farníci svou přítomností a modlitbami vyjádřili tak solidaritu s pronásledovanými bratry a sestrami ve víře. Během bohoslužby jsme si všichni ještě více uvědomili, že tyto násilné činy, které se poslední dobou tak hrozně šíří na celém světě, nás nemohou nechat chladnými a netečnými, nemohou v nás neprobudit svědomí ke konkrétním skutkům solidarity na ochranu těch, kteří byli postiženi anebo jim bylo vyhrožováno násilím.

Na závěr bohoslužby byla přednesená modlitba papeže Františka za ochranu před terorismem.