Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vatikánské sympozium o lidských právech


Datum:

Základní práva a konflikty mezi právy je název mezinárodního sympozia, které se konalo v Římě pod záštitou Nadace Josepha Ratzingera-Benedikta XVI.

Vatikánské sympozium o lidských právech

Dvoudenního sympozia se účastnil mimo jiné vatikánský státní sekretář Pietro Parolin, princetonský profesor Robert George a profesorka z Harvardu Mary Ann Glendonová. 

Účastníky sympozia pozdravil prostřednictvím dopisu adresovaného P. Federicu Lombardimu, předsedovi správního výboru této nadace, i Svatý otec. Papež připomenul, že u příležitosti blížícího se 70. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv je vhodné nejen zmínit tuto historickou událost, ale také reflektovat uplatňování této deklarace a rozvoj vize lidských práv v dnešním světě.

Papež František na toto téma hovořil letos v lednu v promluvě k diplomatickému sboru. Poukázal tehdy na postupnou změnu v interpretaci některých práv a rozvinutí konceptů mnoha „nových práv”, která si nezřídka navzájem protiřečí. V listu účastníkům sympózia (datovaném 13. listopadu) konstatuje, že tento stav věcí otevírá problémy, jež se dotýkají samotné ideje práva a jejích základů.

František připomenul také zásluhy papeže Benedikta XVI. na „pronikavém” upozornění na naléhavost této problematiky v naší době. Právě za jeho příspěvek jakožto „myslitele i pastýře” mu právnická fakulta pořadatelské univerzity udělila před dvaceti lety čestný doktorát, konstatuje dále papežský list. V závěru vyjadřuje přání, aby toto sympózium na vysoké akademické úrovni s odvahou a hloubkou přispělo k osvětlení této problematiky, jež je zcela zásadní pro péči o důstojnost lidské osoby a její integrální rozvoj.

O své blízkosti a modlitbě za účastníky sympózia ujistil o. Lombardiho zvláštním listem také emeritní papež Benedikt XVI. Připomněl, že návrh uspořádat mezinárodní sympózium na téma lidských práv od počátku podporoval „a považoval za mimořádně užitečný”. Za klíčový problém označuje emeritní papež zejména otázku „multiplikace práv a hrozbu zničení samotné ideje práva”. Z hlediska zásad soužití celé lidské rodiny je to aktuální a zásadní otázka, která si zaslouží detailní a systematickou reflexi, jaká vyniká z programu sympózia, dodává Benedikt XVI. v listu datovaném 12. listopadu.

Zdroj: Vatican News, (mig