Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Červená středa


Datum:

28. listopadu 2018 se bude v ČR poprvé slavit Červená středa (#RedWednesday); den, kdy chceme myslet na pronásledované pro víru z celého světa.

Červená středa

Vizuálním symbolem akce je rozsvícené červené světlo. Věříme, že třeba i ve vaší farnosti, sboru, společenství či organizaci budete mít chuť se zapojit. Připojit se může každý, stačí opravdu málo.

Zde je několik tipů jak na to:

  • Je možné např. uspořádat společnou modlitbu za pronásledované, přečíst texty informující o tomto tématu, ad.
  • Znakem této kampaně je rozsvícené červené světlo symbolizující krev trpících pro víru – můžete tedy např. zapálit svíčky při setkání či v průvodu nebo nasvítit 28. 11. významnou budovu ve vaší obci červeným světlem (kostel, sloup, sochu, ad.)
  • Mnohé obce či města se zapojily do oslav 100 let od vzniku Československa, tak by se získané zkušenosti či použitá technická řešení daly využít i pro tuto akci.

Budeme rádi, když poté nasdílíte fotografie z Vašich aktivit na facebookový profil www.facebook.com/cervenastreda s hashtagem #RedWednesday. Rovněž je prospěšné o akci informovat známé, sousedy, místní samosprávy, média…

Více informací o programu a o tom, jak se lze zapojit, budeme zveřejňovat na www.facebook.com/cervenastreda

ČBK spolu s Ekumenickou radou církví v ČR a Federací židovských obcí v ČR se letos připojuje k iniciativě britské křesťanské organizace Aid to the Church in Need, která připomíná osoby pronásledované po celém světě pro jejich víru. 

RedWednesday je kampaň s heslem Make a stand for faith and freedom (Společně za víru a svobodu), která vznikla na britských ostrovech. Iniciativa chce propagovat víru i toleranci ve společnosti a podpořit solidaritu s obětmi pronásledování či být hlasem proti násilí a útlaku vykonávaného ve jménu náboženství.

Např. v roce 2017 bylo ve Velké Británii nasvíceno nejméně deset katedrál a mnohé další katolické kostely či školy. Nechyběl ani pojízdný info stánek ve formě ikonického doubledeckeru či nasvícení budovy Parlamentu na břehu Temže.

Kontakt:

Irena Karlová, sekretariát ČBK, karlova [at] cirkev.cz

zdro: cirkev.cz