Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nový světec Vincenzo Romano


Datum:

Předchůdce dnešní charity, velký evangelizátor, vzor kněze, toto jsou atributy nového světce Vincenza Romana, který byl 14. října svatořečen na Svatopetrském náměstí.

Nový světec Vincenzo Romano

Vincenzo Romano je předchůdcem zaměstnanců charity

Vincenzo Romano byl italský diecézní knězem, který žil v druhé polovině 18. století v blízkosti Neapole. Společně s Nunziem Suplriziem patří mezi ty, kteří byli blahořečeni během Druhého vatikánského koncilu v roce 1963 Pavlem VI., který označil Vincenza Romana za předchůdce sociální charity v dnešní církvi.

Pomoc potřebným během erupce Vesuvu

Narodil se 3. června 1751 ve městě Torre del Greco, kde prožil celý svůj život. V roce 1775 se stal knězem a sloužil jako kaplan. Během ničivé erupce Vesuvu v roce 1794 byl povolán, aby koordinoval operaci v této těžké situaci. Vincenzo Romano nasadil všechny své síly pro materiální a morální rekonstrukci svého města a kostela Svatého Kříže.

„Po této zkušenosti byl ustanoven v roce 1799 farářem a jeho prioritou se stala nejen péče o věřící, ale neustále vycházel i za těmi, kteří do kostela nechodili. Byl tedy velkým evangelizátorem a staral se o všechen lid ve městě Torre del Greco," uvedl dále vícepostulátor jeho procesu svatořečení Don Francesco Rivecchio.

Vincenzo Romano zemřel v pověsti svatosti 20. prosince 1831.

Mše svatá srozumitelná pro všechny

Ve své pastoraci se velmi věnoval lovcům korálů a místním rodinám, kterým pomáhal řešit jejich problémy. Další prioritou Vincenza Romana byla Eucharistie a slavení mše svaté, kterou chtěl, mnoho let před Druhým vatikánským koncilem, přiblížit věřícímu lidu. „Zatímco jeden kněz celebroval mši svatou v latině, on z kazatelny vysvětloval v italštině jednotlivé části mše svaté," uvedl dále Don Rivecchio.

Rybář lidí

Další jeho silnou stránkou byla metoda tzv. „rybářské sítě vatky", tj. sítě, do které se snažil zahrnout co největší počet lidí. Vincenzo Romano vycházel do ulic, oslovoval lidi a zval je do kostela a touto svoji evangelizační činnosti předběhl myšlenky Druhého vatikánského koncilu. 

Zázračná uzdravení nádoru na jeho přímluvu

Ve měste Torre del Greco se na jeho přímluvu se odehrály dva zázraky, které předcházely jeho blahořečení. Jedná se o zázračné uzdravení jedné ženy, která měla nádor prsu, a jedné řádové sestry, která měla nádor krku.

Další zázrak se odehrál v roce 1989, kdy jeden prodavač mořských plodů jménem Raimondo Formisano měl již 4,5 kg těžký nádor. „Jeho 14 dětí, které znaly oddanost svého otce k Vincenzu Romanovi, se k němu začaly ustavičně modlit. Lékaři zvedli ruce, neboť neměli na tak velký nádor žádné léky a prostředky. Raimondo již přijal i svátost nemocných, ale následovalo jeho zázračné uzdravení, po kterém žil ještě dalších 15 let," uvedl Don Rivecchio. Vincenzo Romano se tak, podobně jako Nunzio Sulprizio, stal přímluvcem pro nemocné rakovinou, především krku.

Vincenzo Romano patronem kněží

V roce 1965 biskupové italské oblasti Kampánie prohlásili Vincenza Romana patronem kněží Kampánie. „Nyní uvažujeme," uvedl dále Don Rivecchio, „že požádáme papeže Františka, aby se Vincenzo Romano mohl stát patronem všech italských kněží, kterým může být vzorem." 

Jeho liturgická památka připadá na 20. prosince.

(zdroj: cirkev.cz)