Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Mariánská konference v Koclířově


Datum:

Stovky poutníků, včetně delegátů národní konference Světového apoštolátu Fatimy (WAF) v ČR, přijeli ve dnech 4.-7.10. do centra Českomoravské Fatimy v Koclířově.

Mariánská konference v Koclířově

Společně poděkovali za 1. výročí svěření a zasvěcení České republiky Bohu skrze Neposkvrněné Srdce Panny Marie. V rámci již 276. pouti, takzvané 1. soboty, a zároveň v hlavní den konference potvrdili delegáti pro další roky Mons. Pavla Dokládala ve službě národního prezidenta hnutí. Královéhradecký biskup Jan Vokál byl hlavním celebrantem pontifikální bohoslužby v přírodním areálu sv. Jana Pavla II., která zahájila slavnostní den. 

„Z hlediska porovnání dnešních našich spolupracovníků z řad laiků s dobou, kdy jsme v Koclířově začínali, jsme v naprosto jiné situaci. Z obyčejných lidí se za ty roky vyprofilovali schopné osobnosti, které aktivně pracují v regionálních centrech, ale i na celostátní úrovni. Jejich věkový průměr 41 let je skvělý, protože v začátcích byli všichni většinou důchodového věku“, říká k současné situaci ve společenství kolem Českomoravské Fatimy její staronový prezident Mons. Pavel Dokládal, podle něhož se zásadně změnil i pohled na modlitbu růžence, která byla dříve považovaná téměř až za středověký přežitek.

Představeni byli i noví členové Stálé rady a Správní rady hnutí. „Tito laici společně s vedoucími sedmnácti regionů modlitebních skupin v naší zemi podle mezinárodních stanov hnutí přijali poslání evangelizovat a současně šířit a předávat autentické poselství Fatimy, ale také zajištovat chod národního centra a poutního místa Fatimy v Koclířově“, dodává k organizaci celostátního mariánského hnutí Hana Frančáková, další stěžejní osobnost duchovního života vycházejícího do celé země z Koclířova.

„Na počátku 90. let byla velká nouze o formaci, takže lidé konzumovali jakékoliv mariánské iniciativy, často chaoticky. Nejpodstatněji to vyjádřil otec biskup Jan, který řekl, že osobnost Panny Marie není v Církvi nějaký doplněk, ale její postavení je výlučné a já říkám, že patří do duchovní extraligy. A toto se již odráží nejen v mariánském hnutí, ale má to odraz v celé Církvi“, popsal současnou situaci muž, stojící téměř třicet let za koclířovskými aktivitami. U příležitosti 1. výročí byla vydána nová publikace Fatima 100+1. Je společným ohlédnutím a díkůvzdáním za jubileem 2017. 


Fotogalerie