Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Tři duchovní semináře v želivském klášteře


Datum:

Irský duchovní Pat Collins, autor mnoha knih, představí v Želivu své myšlenky.

Tři duchovní semináře v želivském klášteře

Uzdravení otcovských ran

9. - 11.11. 2018

Momentálně v západní kultuře čelíme krizi otcovství. Máme otce, kteří chybí fyzicky, a to kvůli rozvodům, uvěznění nebo kvůli dojíždění za prací na několik týdnů mimo rodinu atd. Pak jsou mezi námi otcové, kteří byť jsou doma fyzicky přítomni, emociálně nebo svým chováním doma nejsou a někdy se stávají násilníky. Papež Benedikt XVI. upozornil na tento problém, když řekl: “Představit si Boha jako Otce se stává velkým problémem, pokud člověk nemá ve svém životě adekvátní vzory otcovství. Pro ty, kteří měli zkušenost s příliš autoritářským a tvrdohlavým otcem, nebo s otcem lhostejným, který doma neprojevoval žádné emoce lásky a náklonnosti, nebo když dokonce v rodině chyběl, není jednoduché myslet na Boha jako Otce a s důvěrou se mu odevzdat”. Tento krátký kurz prozkoumá povahu a důsledky zranění od otců a nabídne způsoby, díky kterým mohou být tyto rány uzdraveny.

Boží spravedlnost a milosrdenství v učení sv. Terezie z Lisieux

13. - 15.11. 2018

Papež sv. Pius X.  o sv. Terezii řekl, že je největší světicí moderní doby. Otec P. Marie-Eugene, vynikající karmelitánský učenec, napsal: “Svatá Terezie od Dítěte Ježíše vyčnívá mezi všemi jako jedna z největších učitelek duchovního života všech dob. Beze všeho ji můžu přiřadit k takovým světcům jako svatý Bernard a Terezie z Avily.” Jedno z témat sv. Terezie, učitelky církve, se kterým zápolila, byl vztah spravedlnosti a milosrdenství Božího. Tento krátký kurz prozkoumá, jak tato světice spojila tyto dva božské atributy takovým způsobem, který odhalil jádro poselství radostné zvěsti evangelia, které má osvobozující účinek.

Sebepřijetí, sebeúcta a Boží láska

16. - 18.11. 2018

Mnoho moderních psychologů jako třeba Carl Jung nebo Rogers tvrdí, že různorodost emočních potíží a problémů v chování jako je přejídání se, anorexie, bulimie, závislosti, obsese, stres a deprese, má jeden společný kořen: vnitřní konflikt mezi přijetím nebo nepřijetím sebe a to vede k nízké sebeúctě. Tento krátký kurz prozkoumá příčiny a důsledky této občanské války srdce a nabídne praktické způsoby, kterými se tato forma vnitřního odcizení dá zvládnout a překonat.

Pat Collins je  irský kněz, kazatel a univerzitní profesor. Narodil se roku 1945 v Dublinu jako nejstarší ze čtyř dětí. V roce 1963 vstoupil do Kongregace misionářů sv. Vincenta z Pauly a během osmi let semináře studoval politiku, filosofii a teologii. Po vysvěcení na kněze deset let vyučoval na střední škole v Severním Irsku a během této doby se tam zapojil do charismatické obnovy a ekumenického hnutí, kde působí dodnes. Získal doktorát v pedagogice v Londýně, terapeutický výcvik v Dublinu a ve Spojených státech studoval duchovní doprovázení. Později také získal vzdělání týkající se nové evangelizace. Vyučoval mnoho let na několika univerzitách spiritualitu a psychologii náboženství, vede farní duchovní obnovy, formační programy pro kněze, připravuje misionáře l nové evangelizaci a pod. Stal se jedním ze zakladatelů evangelizačního společenství nové jaro v Dublinu. Je autorem nespočetných článků a mnoha knih. Často se věnuje tématům nové evangelizace a problematice duchovně-psychologické. Více informací na: www.patcollinscm.webs.com