Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

A to je ta krásná země


Datum:

Světová premiéra skladby Eduarda Douši, věnovaná Královédvorskému chrámovému sboru k 100. výročí založení Československého státu.

A to je ta krásná země

V neděli 16. září v 16 hod. zazní v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové koncert s premiérou skladby profesora Pražské konzervatoře a docenta Filosofické fakulty UK Eduarda Douši za jeho osobní účasti. Pro tuto příležitost zkomponoval a věnoval Královédvorskému chrámovému sboru a jeho sbormistru Vítu Havlíčkovi skladbu A to je ta krásná země. Tato skladba se váže ke 100. výročí založení Československého státu, které si letos připomínáme. Sbor na varhany doprovodí pedagog pražské AMU a brněnské JAMU Pavel Černý.

 

Premiérovaná skladba Eduarda Douši je psaná na text básně "A to je ta krásná země" z roku 1918 z pera československého generála a legionáře Rudolfa Medka, kterou publikoval ve sbírce Lví srdce. Kromě premiérované skladby zazní díla dalších autorů – J. D. Zelenky, B. Smetany, A. Dvořáka, ale i slavné Händelovo Alleluja.

Doc. Mgr. Eduard Douša, Ph.D. (* 1951) je český hudební skladatel a pedagog. V roce 1971 dokončil studium hudební vědy na Karlově univerzitě v Praze a v dalším vzdělávání pokračoval na pražské AMU v oboru hudební teorie a skladba. Je profesorem Pražské konzervatoře a přednáší na Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Karlovy univerzity. Kromě orchestrální hudby, komorních skladeb a hudby pro sólové nástroje, zkomponoval hudbu k více než stovce rozhlasových pohádek, minioper a písniček pro děti.

 

Koncert finančně podpořilo město Dvůr Králové a koná se pod záštitou starosty Jana Jarolíma. Více informací na www.kchs.cz.