Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Mezinárodní varhanní festival Zd. Pololáníka


Datum:

Slavíme 100 let republiky hudbou.

Mezinárodní varhanní festival Zd. Pololáníka

Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka je v našem regionu unikát. Páteř

programu tvoří sólové recitály varhanní hudby, které se odehrávají především v chrámu sv. Jakuba Většího na koncertních varhanách (Vladimír Grygar 2004). Posluchači si však mohou vyslechnout i programy zaměřené na komorní hudbu, která zní v ostatních chrámových prostorách v České Třebové a v jejím okolí. Každým rokem na festivalu vystoupí alespoň jeden zahraniční umělec, aby svým „kumštem“ obohatil českotřebovské posluchače, ale i publikum přicházející ze vzdálenějších míst. Veřejnost ocení především „nové“ skladby či improvizace anebo nové způsoby interpretace. Kéž by takových posluchačů nejen z odborného publika přibývalo, neboť je opravdu o co stát! Od založení festivalu se za varhanami vystřídali interpreti z Německa, Itálie, Francie, Anglie, USA, Chorvatska, Slovenska aj.

V současné době festival nabízí čtyři až pět koncertů od pozdních zářijových dnů až do konce října. Kromě předních českých i světových varhaníků se v jeho rámci představí i studenti varhanní hry na uměleckých školách (konzervatoře, akademie atp.). Těm je spolu s „mladými profesionály“ z regionu vyhrazen vždy poslední koncert festivalového programu.

Je na místě poděkovat všem organizátorům, pořadatelům festivalu a jejím partnerům, za produktivní spolupráci a popřát festivalu mnoho krásných a pestrých koncertů do dalších let jeho trvání. Zvláště je vhodné ocenit dobrou kooperaci městských institucí (kulturní centrum) s římsko-katolickou církví v České Třebové, bez jejichž chrámových prostor by festival sotva mohl fungovat.

Mgr. et Mgr. Jan Lorenc

Více zde.