Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Barokní festival s požehnáním městu


Datum:

V Litomyšli proběhne od 15. do 19.8. již třetí ročník duchovně kulturního festivalu Litomyšlské dny barokní tradice, pořádaný Římskokatolickou farností.

Barokní festival s požehnáním městu

Nejrůznější kulturní a duchovní akce připomenou dědictví baroka a přispějí tak do rozmanité mozaiky kulturního života města.Letošní ročník se uskuteční ve dnech 15.–19. srpna. „Novinkou bude připomenutí kultu sv. Viktorína z Amiterna, který je od dob litomyšlského biskupství patronem města. U jeho relikvie v proboštském chrámu se v pátek 17. srpna uskuteční prosebná pobožnost za město Litomyšl a jeho obyvatele, která bude uzavřena požehnáním městu z terasy před kostelem. Na počest tohoto světce a na úmysl za Litomyšl bude následně slavena mše svatá s barokní hudbou“, sdělil k programu jeden z organizátorů Vít Večeře.

Program, letos o něco kratší než v předchozích letech, je však opět bohatý a rozmanitý. Zahájí jej slavnostní bohoslužba, po které bude následovat procesí městem a pobožnost u mariánského sloupu. V kapli zámeckého pivovaru promluví ve čtvrtek 16. srpna doc. Martin Pavlíček o barokním sochařství na litomyšlsku. Každoroční součástí festivalu bývá výlet za hranice města. Ten letošní bude přímo poutí na Horu Matky Boží v Králíkách. V rámci projektu je připraven i hudební večer s Claudiem Monteverdim a vokálním souborem EnRe. Pontifikální mši svatou odslouží v piaristickém kostele Nalezení sv. Kříže Jan Baxant, biskup litoměřický a zazní při ní skladba Messe à sept voix v podání souboru La Bilancetta. I letos zůstávají všechny všechny akce zdarma.