Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Až na dřeň manželského slibu


Datum:

V Litomyšli proběhla týdenní Manželská setkání s podtitulem Setkání srdcí manželů.

Až na dřeň manželského slibu

Letní kurs Manželských setkání, program zaměřený na harmonické manželství a odpovědné rodičovství, se po třinácté konal v Litomyšli. Od 21. – 28. 7. se do Litomyšle sjelo padesát rodin, aby se vzájemně povzbudily v radostech i těžkostech, které život v manželství přináší. Manželské páry byly po celé dny unášeny proudem přednášek a prací ve skupinkách s tematikou vzájemných vztahů muže a ženy. Přednášející jim předložili mimo jiné témata typu krize v manželství, priority, druhy lásky, zdravé sebevědomí, odpuštění, rozdíly mezi mužem a ženou, vyjadřování pocitů, sexualita či naplňování potřeb. „Moc jsem si přála, abychom s manželem pracovali na našem vztahu. Manžel se tomu však několik let bránil. Měla jsem neurčitý pocit, že mně v manželství něco chybí“, řekla Alena Macková a její manžel Petr Macek pokračoval: „Já jsem ten pocit zdaleka neměl, byl jsem naprosto spokojený manžel, hodně se mně na první Manželská setkání nechtělo. Moje obavy byly však rozptýleny prvními minutami atmosférou a vanutím Ducha Svatého, jimiž jsou setkání prosycena. Manželská setkání rozhodně nejsou tím správným místem pro odpočinek, velmi se totiž při nich na manželském vztahu pracuje“.

Podle P. Aleše Opatrného je manželství jako jízda autem, jehož nádrž se vyprazdňuje. A manželská setkání mohou být čerpací stanicí. Letošní litomyšlský ročník po celý jeho průběh provázel duchovní službou P. Jan Linhart, který účastníkům poskytoval kompletní duchovní servis. „V Církvi je vícero programů pro rodinu. Tady se však řeší především problémy muže a ženy žijících spolu v manželství. Všechny přednášky se týkají jejich soužití, krize, komunikace a potřeb. I u velmi dobrých párů je vidět, jak některé věci potřebují spolu vykomunikovat. A pokud se to podaří, odrazí se to i na jejich dětech, které postupně přebírají tuto štafetu Manželských setkání“, dodal k proběhlým dnům P. Linhart, podle kterého jsou Manželská setkání jakýmsi postgraduálem přípravy na manželství, který každoročně vyvrcholí obnovou manželského slibu.

Za litomyšlskými třinácti ročníky stojí coby organizátoři manželé Růžičkovi. Ti se k pořádání dostali zcela nečekaně, když před lety na konci akce ve Vysokém Mýtě tehdejší organizátorka oznámila, že další ročník už stavět nebude. A tehdy se Iva a František Růžičkovi přihlásili, aby akce nezanikla. „Projekt vzniknul ve Finsku, odkud byl převzat do dalších zemí. V Čechám proběhne ročně pět kurzů, na Slovensku dva, ale tam mají na kurzu třeba 250 rodin najednou. Jedeme ve stopách Finů, se kterými konzultujeme své nápady, a oni nám v některých záležitostech radí“, poznamenal k setkáním František Růžička, podle něhož se sami vlastního programu aktivně ve skupinkách zúčastňovat pro organizační záležitosti nemohou. Jak však oba se smíchem dodávají, Hospodin jim všechnu starost bohatě vynahrazuje, a s manželkou pak vyrážejí na své každoroční „svatební cesty“. 

Fotogalerie