Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Restituce začíná přinášet plody


Datum:

Dříve mokřada, dnes rybník stmelující lidi.

Restituce začíná přinášet plody

Asi každý správce farnosti, kterého se dotkly restituce, ví, že nejvíce se stát zbavoval problematických věcí, které nechtěl opravovat, a které farnostem přinášely jen potíže a náklady. A tak i farnosti Horní Roveň na okrese Pardubice stát vrátil pozemek, který byl 60 let „územím nikoho“. Farnosti nepatřil, byť byl součástí farní zahrady, ale stát se o něj nestaral. Džungle je slabé slovo pro stav, v jakém jsme ho převzali. Protože se na něm ale nacházela mokřada, o které pamětníci tvrdili, že byla kdysi rybníkem, na který chodili bruslit jako malé děti, padlo rozhodnutí rybník znovu vybudovat. A to ne jako hospodářskou aktivitu, ale jako evangelizační a pastorační činnost.

Bylo třeba se spojit s rybníkáři a profesionálními rybáři, aby dodali patřičné vědomosti. Jedna rybníkářská firma od prvopočátečního zájmu rychle utekla, když viděla restituční stav rybníku, ale druhá pochopila dostatečně kvalitní vizi pro to, aby se záměr mohl realizovat. Dlouho se zvažovalo, pro jakou osádku se rybník připraví. Nakonec byli zvoleni kapr a cejn. Ačkoliv mnoho práce proběhlo brigádně, kdy se pro věc nasadili farníci a přátelé, přesto vybudování rybníku stálo na slabé finanční poměry farnosti dosti značnou částku. Zejména za zemní práce. Dočkali jsme se však a přišlo napuštění znovu obnoveného rybníku vodou a jeho první zarybnění. Zahajovací sezona jasně ukázala potřeby veterinární i technické. Naštěstí došlo k velmi dobré spolupráci s místní veterinární klinikou v Holicích a se Státním veterinárním ústavem. Na konci první sezony se uskutečnil i první výlov po více jak šedesáti letech. A lovili se pěkní kapři.

Letos jsou v rybníčku ryby třetí sezonu, a protože ve vesnici již několikátý rok nejsou rybářské závody na požární nádrži, domluvili jsme spolu s rybáři na organizaci závodů ve farním rybníčku. Není to rybník veliký, proto se zvolila varianta dětských závodů pro rybáře do třinácti let věku. Závody se uskutečnily 23.6.2018. Nejmladší aktivní závodnici bylo 6 let. Soutěž vyhrál chlapec ve věku 12 let.

Celá soutěž, včetně organizace a cen, vyvolala vlnu kladného hodnocení u soutěžících i u jejich doprovodu – rodičů, prarodičů, kteří rovněž oceňovali nasazení uzenářského mistra, tahajícího z udírny jednu dobrotu za druhou.

Takto tedy i restituční problém přináší své ovoce - ryby a podporuje společenství lidí jak ve farnosti, tak i ve vesnici.

P. Jakub Polívka, administrátor farnosti Horní Roveň