Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hudební léto Kuks


Datum:

Devátý ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks se uskuteční od 23. června do 18. srpna 2018 a nabídne celkem pět koncertů.

Hudební léto Kuks

Festival zahájí v sobotu 23. června 2018 v 18:00 v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Markem Šedivým. Půjde o slavnostní koncert ke 100. výročí založení ČSR a zazní na něm cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany.

Druhý koncert se již bude konat stejně jako všechny následující v kostele Nejsv. Trojice v Kuksu. V sobotu 7. července vystoupí sopranistka Stanislava Mihalcová a soubor Collegium Marianum. V programu sestaveném převážně z děl 18. století bude možno slyšet i novodobou premiéru skladby Ave Regina in A z kukského archivu od někdejšího kukského regenschori Wernera Hymbra. Provedena budou také díla F. I. A. Tůmy, J. D. Zelenky, G. H. Stoelzela, A. Reichenauera, J. J. I. Brentnera a J. J. Fuxe.

Třetí koncert 21. července nabídne přední české komorní seskupení – dechové kvinteto Belfiato Quintet. Na rozdíl od předchozího barokně pojatého koncertu zazní na tomto koncertu hudba období klasicismu. Vedle úprav Mozartovy předehry k opeře Kouzelná flétna a Koncertu pro lesní roh KV 412 je v programu zařazeno Divertimento B dur, Hob. II/46 Joseph Haydna. Koncert vyvrcholí Dechovým kvintetem Es dur, op. 88 Antonína Rejchy, který je považován za jednoho z prvních, kdo toto seskupení používal velmi hojně. A právě jeho první šestice těchto kvintetů op. 88 byla vydaná v roce 1818, tedy před 200 lety.

Na čtvrtém koncertu 4. srpna vystoupí dva přední světoví kytaristé, kterými jsou Ital Carlo Domeniconi - někdejší profesor na Hochschule der Künste v BerlíněaPavel Steidl - pedagog pražské AMU. Samostatně i společně zahrají kompozice pro jednu nebo dvě kytary od Jana Antonína Losyho, Fernanda Sora a Carla Domeniconiho. Vrcholem koncertu bude světová premiéra kompozice Carla Domeniconiho Variace na Bonreposkou árii na téma jedné ze šporkovských árií pro dvě kytary.

Festival zakončí 18. srpna houslista, vítěz houslové soutěže Pražského jara a profesor pražské HAMU Bohuslav Matoušek. Spolu s ním se představí varhaník a pedagog teplické konzervatoře Přemysl Kšica. Vedle houslových skladeb A. Dvořáka (Romantické kusy a Romance f moll) bude na tomto koncertu připomenut skladbou Hymnus ke sv. Cecílii odkaz Charlese Gounoda, u něhož letos uplyne 200 let od narození. Varhanní skladby budou z per Johanna Sebastiana Bacha, Jana Evangelisty Kypty a Louise Vierna. Koncert zakončí Ciaccona g moll, jejímž autorem je Tomaso Vitali.

Festival pořádá Královédvorský chrámový sbor z.s. spolu se správou hospitálu Kuks  a  koná se pod záštitou kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána. Finančně jej podpořilo Ministerstvo kultury, Královéhradecký kraj a město Dvůr Králové nad Labem. Rezervace vstupenek je možná prostřednictvím mailu rezervace [at] hudebniletokuks.cz. Více informací naleznete na www.hudebniletokuks.cz.