Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Klášter Želiv místo k setkávání


Datum:

Premonstrátský želivský klášter se nachází v srdci Vysočiny. Leží už téměř 880 let na soutoku Želivky s Trnávkou v údolí zvaném Údolí štěstí.

Klášter Želiv místo k setkávání

Krátké video o historii

Klášter založil v roce 1139 pražský biskupOta spolu s českým knížetem Soběslavem a jeho manželkou Adlétou. Klášter časem prošel vzestupy i pády zapříčiněnými událostmi doby. Několikrát vyhořel a během husitskýchválek byl dvakrát vypleněn. Největšího rozkvětu klášter dosáhl – jak v duchovní, tak i stavební rovině – v 18. století. Za komunistického režimu byl necitlivě přeměněn na psychiatrickou léčebnu. Po revoluci byl v roce 1991 navrácen řádu premonstrátů. Přes všechny těžkosti v dějinách je i nadále významným duchovním, kulturním a vzdělávacím centrem regionu.

Rozsáhlý klášterní areál představuje řadu budov různých stavebních slohů – od románského přes gotiku, renesanci a baroko. Dominují mu barokní kostelNarození Panny Marie, který projektoval Jan Blažej Santini, barokní konvent a budova samotného opatství.

Harmonie místa spolu s geniem loci dokáže nabídnout tolik potřebnou nápravu a zklidnění vnitřního prostoru každého člověka a načerpání nové energie všem lidem, a to nejen věřícím.

Klášter žije i kulturou, přes celé léto se zde pořádají koncerty duchovní hudby, tzv. klášterní kulturní léto. Na své si přijdou také milovníci historie, každý den se konají prohlídky s průvodcem v kostelea konventu kláštera, kde jsou vystavovány také umělecké sbírky kláštera.

Před pár lety byl v areálu zbudován klášterní pivovar navazující na tradici vaření piva již z 15. století. Milovníci piva ho mohou nejen navštívit a ochutnat místní klášterní piva, ale také přijet na víkend a uvařit společně se sládkem své vlastní pivo podle starodávné receptury.

V historických částech opatství je od roku 2016 zřízen klášterní hotel s neopakovatelnou atmosférou pokojů s původními stropy a historizujícím mobiliářem. Hotel dále nabízí i prostory pro školení, konference a neformální setkávání všech lidí. Prostory hotelu jsou nabízeny také ke konání civilních i církevníchsvateb a dalších oslav společenských a rodinných událostí. V přízemí nabízí každý den své služby pro občerstvení příchozích i ubytovaných klášterní restaurace s letní terasou.