Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Osobnosti naší diecéze získaly ocenění


Datum:

Biskup Josef Kajnek, Mons. Josef Suchár a P. Josef Kordík převzali z rukou hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána pamětní medaile.

Osobnosti naší diecéze získaly ocenění

Pamětní medaile hejtmana Královéhradeckého kraje v úterý 8. května dostali také v rámci oslav výročí konce II. světové války na Pivovarském náměstí hasiči, policisté, záchranáři, ale také několik desítek osobností, které v posledním roce obohatily život v Královéhradeckém kraji. Při předávání ocenění mimo jiné zaznělo:


P. Josef Kordík

Kněz, disident a bývalý vězeňský kaplan ve Valdicích, který byl po podepsání Charty 77 zbaven státního souhlasu k výkonu kněžského povolání, pronásledován Státní bezpečností a následně i odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody. K výkonu kněžského povolání se mohl vrátit až v roce 1989. Od té doby působí v Železnici.

P. Kordík se nikdy nebál projevovat své názory. Je neúnavným bojovníkem za pravdu a spravedlnost.

Mons. Josef Kajnek

Významně se zasloužil o obnovu farního života v Královéhradecké diecézi po roce 1989. Od roku 1998 pečuje o vězeňské kaplany. Aktivně se účastní akcí pro seniory a skauty, navštěvuje nemocné a podporuje domácí hospicovou péči.

Mons. Josef Suchár

Dlouholetý prezident Diecézní charity Hradec Králové. Pracuje také jako biskupský vikář pro diakonii a sídelní kanovník Kolegiátní kapituly v Litomyšli. Je farářem v pohraniční osadě Neratov, která po odsunu Němců téměř zanikla. Se svými spolupracovníky z občanského sdružení Neratov do ní vrací život a pracuje na obnově barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie.


Zdroj: https://hradecky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-ve-svatecni-den-byli-vy…