Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Slavnostní požehnání nového oltáře v Chrudimi


Datum:

Chrudimská farnost se dočkala. Biskup Jan Vokál uvedl v neděli 8.4. do života farnosti nový oltář v arciděkanském chrámu Nanebevzetí Panny Marie.

Slavnostní požehnání nového oltáře v Chrudimi

Slavnost, jakou asi většina chrudimských farníků nepamatuje, se uskutečnila v chrudimském arciděkanském kostele Nanebevzetí Panny Marie v neděli 8. dubna. Královéhradecký biskup Jan Vokál požehnal nový oltář, a spolu s ním i ambon a sedes. Všechny tři nové prvky jsou v moderním stylu, přesto do starobylého liturgického prostoru zcela přirozeně zapadají. „Celé realizaci napomohla skutečnost, že liturgická komise biskupství ze tří návrhů jednoznačně doporučila ten, který je dnes už realizován. Po schvalovacím řízení nastaly měsíce, kdy se celá věc zpomalila, protože bylo nutné jednat s firmou, která nakonec vítězný návrh zhotovila. Po stanovení definitivního postupu realizace, šlo už vše ráz na ráz“, řekl po slavnostním posvěcení oltáře chrudimský arciděkan Jiří Heblt. Jak dále uvedl, nebude při první samostatné bohoslužbě nervózní, protože vznikem nového oltáře už měsíce žil.

Autorem návrhu oltáře, sedes a ambonu je Ing. arch. Lukáš Pavlík. Tři nové liturgické prvky byly vyrobeny v pražské firmě Gravelli. Vše je v minimalistickém stylu, kdy autor využil i akcentu světla, neboť v korpusu obětního stolu jsou zabudovány světlovodné prvky, které jej činí působením světla nepřehlédnutelným. Nakonec i mottem pro návrh oltáře byl citát 2Kor 4,6. „Hlavní myšlenkou oltáře je tedy světlo Hory Proměnění, které koresponduje s milostným obrazem Nejsvětějšího Salvátora umístěným v našem kostele. Nyní náš nový oltář jakoby vyzařoval světlo, které ale v plném slova smyslu dává Kristus. Sebelepší kompozice však nemůže Boží světlo zachytit, může nás však disponovat pro jeho přijetí “, pronesl na adresu oltáře chrudimský duchovní P. Heblt, který nový liturgický prostor „dostal“ shodou okolností i ke svým narozeninám. 

Fotogalerie