Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Napínavá pouť do Izraele


Datum:

Poutní centrum Královéhradecké diecéze uspořádalo koncem února pouť do Svaté země, kterou duchovně doprovázel biskup Jan Vokál.

Napínavá pouť do Izraele

CHRÁM SVATÉHO HROBU POMÁHALI OTEVŘÍT I  ČEŠTÍ POUTNÍCI

Pro napětí mezi státem Izrael a křesťanskými církvemi v Jeruzalémě byl v minulých dnech pro všechny poutníky uzavřen chrám Svatého hrobu v Jeruzalémě. Křesťanské církve, které společně spravují nejposvátnější místa Kalvárie a Kristova hrobu na Golgotě, se rozhodly na protest proti nařízením izraelské vlády Boží hrob uzavřít.

Vzniklá situace vyvolala mezi poutníky, kteří v těchto dnech navštívili z celého světa Jeruzalém velkou bolest i značný organizační chaos. Tisíce poutníků přicházely denně k zavřenému chrámu Božího hrobu a mnohé poutní skupiny pak hledaly, často marně, i jen náhradní místo ke slavení poutní bohoslužby.

Stejnou bolest prožívali i naši čeští poutníci, kteří s Cestovní kanceláří Avetour přiletěli do Svaté země na pouť královéhradecké diecéze a Fatimského apoštolátu, kterou doprovázel otec biskup Mons. Jan Vokál. Po mši svaté v Lithostrotos a následně křížové cestě přišli naši poutníci na nádvoří chrámu Božího hrobu právě v čase, kdy koptští a arabští křesťané zaplnili prostor před uzavřenou bazilikou a za přítomnosti velkého počtu kamer a žurnalistů svými modlitbami, zpěvy a hlasitým voláním prosili Boha a žádali o znovuotevření chrámu. Před zavřený vchod chrámu přišli i členové muslimské rodiny s klíčem, který tradičně má již po staletí v rukou tato  rodina.

Naši poutníci drželi v rukou malou českou vlaječku a svatý růženec a svými modlitbami prosili, abychom mohli my i poutníci z celého světa vstoupit do Božího hrobu. Po hodinové modlitbě přišla úžasná zpráva: právě teď, v úterý 28.února 2018 v 16 hod. byla podepsána dohoda mezi státem Izrael a křesťanskými církvemi - chrám bude opět otevřen. Jako první z našich poutníků vstoupil do malé kapličky, místa Kristova hrobu a zmrtvýchvstání nejmladší z poutníků, ministrant z farnosti Opatov v Čechách Honzík Kopecký a za ním, s naším otcem biskupem Janem a  průvodkyní Hankou Frančákovou také kněží i všichni naši poutníci.

V izraelské, arabské a mnoha dalších televizních stanicích ve světě lidé mohli uvidět i naši malou českou vlaječku a Honzíka Kopeckého, jak „pomáháme“ svými modlitbami znovu otevřít nejposvátnější chrám Jeruzaléma - Boží hrob.

P. Pavel Dokládal