Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hudba povznáší srdce i mysl k Bohu


Datum:

V Hradci Králové zazní v březnu tři velká hudební duchovní díla, která nejen v hradeckých chrámech provede Filharmonie Hradec Králové.

Hudba povznáší srdce i mysl k Bohu

Uvedení takových koncertů zapadá do dlouhodobé vize místního orchestru, kdy se snaží pečovat o sborový chrámový repertoár a každoročně zařazuje obdobné skladby do svého programu.

Ve čtvrtek 8. března proto zazní v kostele Božského srdce Páně monumentální pašijové oratorium Křížová cesta od Lukáše Hurníka, napsané pro sólisty, smíšený dětský sbor a orchestr. Recitátory budou Miroslav Táborský a Otakar Brousek ml. Oratorium Křížová cesta složil Lukáš Hurník na objednávku právě Filharmonie HK a vůbec poprvé bylo uvedeno v roce 2011. Jeho pražská premiéra se odehraje 25. března v katedrále sv. Víta, aby tak královéhradecká Filharmonie podpořila stavbu katedrálních varhan. „Po několika letech očekávání se nyní mistrovské varhany chystají k plnému rozeznění také v našem sále hradecké Filharmonie. Víme, jaký krásný a slavnostní je to pocit a tak jsme se uvedením Křížové cesty rozhodli podpořit varhany pro svatovítskou katedrálu“, řekl o smyslu pražského koncertu ředitel hradecké Filharmonie Václav Derner. „Jsem přesvědčen, že se autorovi podařilo vytvořit velkolepé dílo, které se nemusí krčit ani za Bachovými pašijemi nebo Webberovým muzikálem Jesus Christ Superstar“, prohlásil o Hurníkově oratoriu maďarský dirigent István Dénes, který bude obě provedení řídit.

Další zajímavou skladbou, která v neděli 18. března zazní v královéhradecké katedrále Svatého Ducha, bude polyfonie Kodex Speciálnik, jejíž vznik se datuje kolem roku 1500. Hradec Králové střeží pokladnici renesanční vícehlasé hudby Kodex Speciálník. Skladby z klíčového pramene repertoáru pozdně středověkých Čech přednese pod vedením Vojtěcha Semeráda soubor Cappella Mariana, kterému mimo jiné tleskají návštěvníci Pražského jara, Dnů staré hudby v Řezně či Bachova festivalu v Lipsku. Posledním rozsáhlým duchovním dílem se představí Filharmonie Hradec Králové ve čtvrtek 22. března, kdy uvede ve svém koncertním sále výběr z Verdiho Requiem a rovněž provede Rossiniho Stabat Mater.

Vstupenky na hradecké koncerty si lze zajistit na www.hkpoint.cz Vstupné do pražské katedrály bude dobrovolné a výtěžek podpoří stavbu varhan.