Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Hajnici se po mnoha letech rozezní varhany


Datum:

Dnes 8. prosince 2017 se uskuteční od 18 hod. v kostele sv. Mikuláše v Hajnici benefiční koncert na podporu opravy varhan.

V Hajnici se po mnoha letech rozezní varhany

Vystoupí na něm herec Ondřej Kepka (umělecký přednes), Miroslav Smrčka (trubka) a Přemysl Kšica (varhany). Na programu budou díla barokních mistrů a verše Jana Zahradníčka a Karla Hlaváčka. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude použit na druhou etapu opravy hajnických varhan. K projektu opravy varhan v kostele sv. Mikuláše v Hajnici byla zřízená veřejná sbírka a přispívat je možné na transparentní účet 2801297755 / 2010 nebo formou adopce píšťal. Více na www.kchs.cz/hajnice.

Svou hrou podpoří opravu varhan Miroslav Smrčka, který je od roku 2016 prvním trumpetistou Karlovarského symfonického orchestru. Přemysl Kšica vyučuje hru na varhany na Konzervatoři v Teplicích a působí jako varhaník v chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně v Praze. Oba interpreti se věnují koncertní činnosti u nás a v zahraničí. Na koncertu zazní slavné Preludium z Te Deum M. A. Charpentiera, ale i skladby J. S. Bacha, G. Ph. Telemanna a dalších. Nebude chybět ani společná improvizace na adventní téma.

V rámci koncertu bude zařazeno několik recitačních vstupů s verši Jana Zahradníčka a Karla Hlaváčka. Interpretem mluveného slova bude herec a režisér Ondřej Kepka.

Zahajovací etapa opravy, jejímž cílem bylo varhany zprovoznit, byla realizována v říjnu a listopadu letošního roku. Nyní se shromažďují prostředky na druhou etapu, která proběhne v příštím roce. Cílem této etapy je dokončit celkovou opravu varhan, kterou provede firma Robert Ponča Varhany z Krnova.

Koncert pořádá Obec Hajnice, Římskokatolická farnost Hajnice a Královédvorský chrámový sbor z.s., partnerem projektu je portál www.kralovedvorsko.cz. Více na www.kchs.cz/hajnice.