Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papežovo poselství k Světovému dni míru 2018


Datum:

Poselství Svatého otce k Světovému dni míru, který si budeme připomínat 1. ledna 2018, bylo zveřejněno na tiskové konferenci ve Vatikánu.

Papežovo poselství k Světovému dni míru 2018

Dokument nazvaný „Migranti a uprchlíci: Muži a ženy hledající mír“ je rozdělený do šesti sekcí a vyzývá všechny lidi dobré vůle k ochotě přijmout uprchlíky před válkou, hladem a pronásledováním.  Poselství také otvírá otázku, proč je tolik migrantů a uprchlíků? Podle papeže Františka je to tím, že mnoho válečných konfliktů nutí lidi opouštět svoje domovy a že důvodem je také touha po lepším životě.

Svatý otec říká, že někteří lidé považují nárůst migrace za hrozbu. „Sám za sebe bych vás rád požádal, abyste na migraci nahlíželi s důvěrou jako na příležitost k budování míru,“ uvedl papež František.

Ve čtvrté sekci poselství v rámci tématu „čtyři akční milníky“ Svatý otec zdůrazňuje, co je třeba učinit k tomu, aby migranti a uprchlíci nalezli mír, který hledají. Podle něj správná strategie musí kombinovat čtyři hlavní aktivity: přijetí, ochranu, podporu a integraci.

Papež František také v souvislosti s mezinárodním kontextem vyjádřil naději, že duch přijetí a integrace „bude doprovázet proces, který v roce 2018 vyústí v sepsání a schválení dvou zásadních dokumentů OSN, jeden týkající se bezpečnosti migrantů a druhý pro uprchlíky“.

V závěru poselství se Svatý otec odvolává na inspiraci sv. Janem Pavlem II.: „Kdyby ´sen´ mírumilovného světa sdíleli všichni lidé, kdyby přínos ´uprchlíků a migrantů´ byl řádně doceněn, potom by se lidstvo mohlo stát více univerzální rodinou a naše planeta opravdovým, ´společným domovem´,“ napsal papež František. (zdroj: cirkev.cz)