Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nebojte se! Ani v církevním školství!


Datum:

Stejným heslem, jaké mělo letošní CSM v Olomouci, povzbudil biskup Tomáš Holub ty, kteří přijeli do Hradce Králové na celostátní konferenci církevních škol.

Nebojte se! Ani v církevním školství!

„V souvislosti s povolebním vývojem si je třeba připomenout historickou zkušenost, že Církev své nepřátele neporáží, ale přežívá! Chci vás všechny tady ubezpečit, že oblast církevního školství je jednou z pastoračních priorit křesťanských církví naší zemi“, řekl mezi prvními větami svého příspěvku plzeňský biskup. Konference účastnilo se na 160 ředitelů, zástupců ředitelů, ekonomů, zástupců zřizovatelů a dalších vedoucích pracovníků celého spektra církevního školství napříč křesťanskými církvemi.

Hosty byli ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal, ředitelka Odboru financování regionálního školství a programového financování MŠMT Miroslava Večeřová či ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Nechyběl ani host ze zahraničí Jan Horecký, prezident Sdružení slovenských katolických škol. Ten představil diskusi o identitě katolické školy, která probíhá u našich východních sousedů. Hovořilo se nejen o současných mzdách zaměstnanců v církevním školství, kde je momentálně zaměstnáno 811 pedagogů a kde jsou platy v průměru o čtyři tisíce nižší než ve školství státním, ale také o tématech možnosti čerpání financí z evropských fondů a činnosti Asociace ředitelů církevních škol. Část programu byla věnována jednáním v pracovních skupinách podle druhů škol a také prohlídce hradeckého biskupského souškolí. „Na tyto setkání jezdíme proto, abychom se dozvěděli, jaký rozpočet bude pro další období a hlavně abychom byli všichni spolu a vyměnili si zkušenosti za uplynulý rok a řekli si, kam chceme směřovat naše školy. Samozřejmě, že všichni čekají na slova a povzbuzení od biskupů. Velmi pozitivní bylo zjištění České školní inspekce ohledně kvality soukromých a církevních škol, kdy inspekce zjistila, že jsou na tom, co se týká studijních výsledků žáků, lépe než školy státní. Naopak nepotěšující je zpráva o tom, že všichni pedagogové dostanou přidáno na mzdách, pouze církevní školy ne. A pokud by nastalo rozpočtové provizorium, tak církevní školy na tom budou opět nejhůře“, řekl po skončení konference spirituál Církevního gymnázia Německého řádu v Olomouci P. Metoděj Hoffmann. Jedním ze závěrů hradeckého setkání představitelů českého církevního školství je stanovisko a doporučení České školní inspekce nepodceňovat význam pedagogického a metodického vedení učitelů v oblasti výchovných a vzdělávacích strategií, efektivních metod a forem výuky, neboť 55% učitelů, kteří vyučují dnešní žáky, učí stále stejně, ačkoliv se svět okolo značně proměnil. Výsledky českých žáků se tak oproti zahraničním žákům zhoršují nebo stagnují.