Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecéze má tři nové kněze


Datum:

Kněžské svěcení přijali v sobotu 21.10. z rukou diecézního biskupa Jana Vokála Gorazd Tomáš Plavnický O.Praem, Dmytro Romanovský a Petr Zadina.

Diecéze má tři nové kněze

Letos je to již druhé kněžské svěcení v Královéhradecké diecézi. První se konalo 13. května. "Měsíce roku 2017 tak jsou v naší diecézi „novokněžsky požehnané“. Osm mladých mužů se vydává na cestu kněžského života a služby. Někdo přirovnal svěcení na dnešní dobu relativně velkého počtu bohoslovců k vylití Ducha svatého. Bezesporu to tak je. V každé ve víře prožité svátosti se vylévá Duch svatý, to je přesvědčení i zkušenost církve. Někteří z nás mohli být tomu dění ještě blíž. Ať už jsme to byli my faráři domovských farností svěcenců, nebo jejich rodiče, ostatní příbuzní a přátelé, či farníci. Byly to pro nás velmi silné okamžiky, nejen v katedrále při udílení svátosti svěcení, ale také při primicích nebo při sledování jejich prvních kněžských kroků. Člověk je velmi vděčný za to všechno. Zažít s blízkými Boží působení, zažít skutečné duchovní události představuje velký dar a zkušenost nezbytnou pro život víry. Mnoha srdcí se v těch dnech dotýkala Boží milost. Ano, Boží jednání má mnohdy charakter „události“, vylití. Tehdy dobře chápeme, že se něco velkého odehrává, že se něco velkého děje", řekl k těmto letošním slavnostním událostem P. Jiří Heblt, vikář chrudimského vikariátu. 

Světitel biskup Jan Vokál ve své promluvě připomněl nedávno blahořečeného slovenského kněze Tita Zemana, který se stal přímluvcem všech kněží, zvláště ve chvílích, kdy prožívají krize svého duchovního povolání. Biskup Jan svým novokněžím připomněl, že kněžství se neopouští a že překážky ke kněžské službě patří. "Kněžství je dar být blíže Kristu. Dříve nebo později narazíte na kámen, svět bude čekat na vaše zakolísání. Připomínám vám však slova svatého Pavla: O nic nemějte starost...", povzbuzoval své kněze diecézní biskup Jan a zároveň jim kladl na srdce, že bez intenzívní modlitby není život kněze možný.

Kněžského svěcení bylo přítomno na sto kněží a zúčastnil se ho i pražský emeritní pomocný biskup Karel Herbst. Katedrála plná lidí tak byla opět svědkem toho, že Bůh je živý a koná v našich životech. 

Fotogalerie zde.