Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Církev přivítala 35 nových světců


Datum:

Papež František svatořečil 35 nových světců, přičemž téměř ve všech případech se jednalo o mučedníky. Svatý otec zdůraznil, že jsou vzory, které nám ukazují cestu.

Církev přivítala 35 nových světců

Mezi nově kanonizované patří 30 mučedníků, kteří byli zavražděni nizozemskými kalvinisty při pronásledování katolíků roku 1645 v Brazílii. Jde o skupinu, které se říká mučedníci z Natalu a patřili k ní jak kněží, tak běžní věřící.

Z Latinské Ameriky pochází také tři domorodé mexické děti - Cristobal, Antonio a Juan. Ti jsou označovaní za dětské mučedníky z Tlaxcaly. Tyto děti ve věku 12 a 13 let patřily k prvním mexickým katolíkům z řad původního obyvatelstva a zavražděny byly v období let 1527 až 1529. Odmítly se totiž vzdát své nové víry a vrátit se k původní tradici.

Zbývajícími dvěma novými světci jsou řeholní kněží ze Španělska a Itálie. Prvním je Faustino Miguéz (1831-1925) španělský piarista, zakladatel Kalasanského institutu dcer Božské Pastýřky. Působil jako vyučující více než desítky školních předmětů, kromě Španělska působil také jako misionář na Kubě.

Posledním je italský kapucín Angelo da Acri, občanským jménem Luca Antonio Falcone (1669-1739). Vynikl především jako zpovědník a kazatel.

Papež František se od svého zvolení do čela obce katolických věřících v roce 2013 opakovaně zmiňuje o křesťanech, kteří za svou víru v minulosti umírali a trpěli.