Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Češi uctili památku svatého Václava i v Římě


Datum:

České krajany žijící v Itálii pozvalo Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci na letošní oslavy svátku českého zemského patrona sv. Václava.

Češi uctili památku svatého Václava i v Římě

Pozváni byli do Casa del Cinema v parku Villa Borghese na projekci ukázek z prvního československého historického velkofilmu Svatý Václav, který v roce 1929, u příležitosti milénia Václavovy mučednické smrti, natočil režisér Jan Stanislav Kolár jako poslední československý černobílý a němý film. Pro své hvězdné obsazení, náročnou výpravu a početný komparz se stal do té doby nejdražším československým filmem. V hlavní roli sv. Václava se představil Zdeněk Štěpánek. Pro letošní svatováclavskou připomínku byl film promítán za hudebního doprovodu nahrávky Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který hudbu Oskara Nedbala a Jaroslava Křička nově nastudoval potom, kdy byla v roce 2009 náhodně nalezena partitura k onomu filmu. Přímo v den svátku svatého Václava sloužil královéhradecký biskup Jan Vokál svatováclavskou mši v bazilice sv. Petra u oltáře u katedry. Mši hudebně doprovodil sbor studentů z českobudějovického gymnázia J. V. Jirsíka.

U příležitosti osmého výročí návštěvy Jeho Svatosti Benedikta XVI. v České republice udělil také emeritní papež v předvečer svátku sv. Václava audienci Mons. Janu Vokálovi a velvyslanci JUDr. Pavlu Vošalíkovi. 

Jen pro zajímavost, v historickém kontextu československé i české kinematografie šlo tehdy o první pokus natočit historický velkofilm na závažnější společenské téma. Film měl ve své době velkou publicitu, mimo jiné také proto, že peníze na jeho výrobu byly získány výhradně z veřejné sbírky - šlo tedy fakticky o nekomerční záležitost, v té době velmi ojedinělou a poměrně unikátní. Na stavbu dřevěných staveb v exteriéru tehdy přispěl i československý stát. Film stál více než milion tehdejších korun a nelze mu upřít pečlivé zpracování historického tématu ani technickou vynalézavost. Film, po celou dobu natáčení ohlašovaný jako dosud největší a nejnákladnější český film, byl dokončen a uveden do kin s velikým zpožděním až na začátku dubna 1930, kdy už svatováclavské milénium dávno odeznělo. Biografy v té době už ovládl zvukový film a tak němý Svatý Václav se spoustou dlouhých titulků a pomalu plynoucím dějem měl jen malou šanci zaujmout širší publikum. Po premiéře putoval tento film, už bez hudby, po venkovských biografech, až se tiše a nenávratně propadl do historie.

Na Radiu Vatikán ke Svatováclavské mši řekl pár slov i biskup Jan Vokál. Poslechnout si můžete zde.