Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V diecézních lesích proběhly zkoušky loveckých psů


Datum:

Zákon o myslivosti ukládá uživatelům myslivecké honitby používat při výkonu práva myslivosti lovecky upotřebitelné psy.

V diecézních lesích proběhly zkoušky loveckých psů

Proto i lesníci Diecézních lesů Hradec Králové musí mít psy, kteří vyhověli těmto parametrům. Ve dnech 16. a 17. září proběhly v honitbách obhospodařovaných mysliveckými spolky Vestec a Chrast – Skála a na pozemcích, které spravuje společnost Diecézní lesy Hradec Králové, regionálně nejvyšší zkoušky pro ohaře, kde psi prokazovali svoji všestrannou loveckou upotřebitelnost na poli, vodě a v lese.Po jejich úspěšném zdolání mohou být psi využíváni pro výkon práva myslivosti, tedy pro vyhledávání, dohledání, přinášení usmrcené, postřelené, nebo jinak poraněné zvěře.

Tyto všestranné zkoušky jsou navíc nezbytně nutné i pro psy, kteří jsou určeni k dalšímu čistokrevnému chovu. Lovecké zkoušky mají několik stupňů, přičemž tím prvním jsou zkoušky, při kterých se zjišťuje, jestli dotyční psi vůbec disponují vrozenými vlohami k práci s lovnou zvěří. Zkoušek vloh se mohou zúčastnit psi mladší 10 měsíců. „V sobotu byla v rámci všestranných zkoušek hodnocena práce psů v poli u Vestce a na vodě u Chrasti, v okolí Horeckého rybníka. V neděli pak zkoušky pokračovaly v lese, kdy probíhaly na lesních pozemcích ve vlastnictví Biskupství Královéhradeckého“, řekl k průběhu zkoušek diecézní lesník Jan Svoboda. „Zkoušení psi, kteří museli prokázat své lovecké schopnosti v téměř třiceti disciplínách, byli zastoupeni třemi německými krátkosrstými ohaři, třemi maďarskými krátkosrstými ohaři, dvěma krátkosrstými a jedním dlouhosrstý výmarským ohařem a dále po jednom zástupci českého fouska, irského setra a pointra.

O výborné připravenosti svědčí skutečnost, že neuspěl pouze jeden pes a celkový bodový zisk jednotlivých účastníků byl vysoký. Čtyři psi splnili limit více jak 480 bodů, který je podmínkou pro účast v nominační soutěži na memoriál Richarda Knolla a poté i Memoriál Karla Podhajského, což jsou nejvyšší zkoušky, které může ohař v ČR absolvovat“, dodal za Diecézní lesy ke kvalitě psů Pavel Starý, který přijel na začátek zkoušek zúčastněné pozdravit a popřát jim úspěchu. Z osmi diecézních lesníků má nyní pět z nich lovecky upotřebitelného psa. V lesích na Vortové, kde bude již brzy vlastní diecézní honitba, se tak může srnčí, černá a vysoká zvěř, těšit na to, že je občas proženou lovečtí psi, stejně jako na Chrasti, kde má královéhradecké Biskupství významný podíl pozemků, na kterých žije také černá a mufloní zvěř a z drobné zvěře zajíci, bažanti a koroptve. O liškách a další škodné nemluvě.