Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Setkání zástupců ekonomických rad


Datum:

V biskupském městě Královéhradecké diecéze se na pozvání biskupa Jana Vokála sešli v pondělí 25. září, zástupci ekonomických rad farností.

Setkání zástupců ekonomických rad

Získali tak informace v zásadních otázkách kolem porestitučnímho stavu majetku Královéhradecké diecéze. Jak řekl diecézní ekonom Ing. Pavel Rathouský, mnoho věcí bylo již příslušnými diecézními grémii schváleno a také uvedeno do praxe.

V první části setkání představil diecézní ekonom směr, kterým se diecéze v porestituční době ubírá, včetně nutnosti pohledu na hospodaření diecéze jako celku: "Náročným úkolem bude nahradit končící příspěvky státu novými výnosy z církevního majetku. Součástí strategie jsou rovněž investice z finančních náhrad do majetkových aktiv, např. nákupu dalších zemědělských a lesních pozemků a jejich následné zcelení do větších ploch."  Vedoucí odboru Správy majetku Bc. Petr Kábrt seznámil účastníky se skutečnostmi kolem nákupu lesů a zemědělské půdy.

Zástupci ekonomických rad farností využili čas určený k debatě nad jejich dotazy, na které odpovídali všichni kompetentní, včetně diecézního biskupa Jana Vokála, který na závěr všem zúčastněným poděkoval za jejich zájem a aktivní přístup v hospodaření jejich farností.